Sök

Klarna-grundare investerar i app för smidigare resebokningar

KlarnaTruecallerGoEuro

Sebastian Siemiatkowski. Foto: Press

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Sebastian Siemiatkowski finns med bland de privatpersoner som investerar när Berlin-baserade Go Euro tar in 380 miljoner kronor.

Go Euros app är en söktjänst som samlar in olika resealternativ mellan Europas alla städer och låter användaren boka resa med tåg, buss, flyg eller bil.

Nu har bolaget bakom alltså fått in två svenska techprofiler som investerare. Både i form av Skype-grundaren Niklas Zennströms investmentbolag Atomico och Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare på Klarna.

I riskkapitalrundan deltar också bankjätten Goldman Sachs, den ryske investerarprofilen Yuri Milner samt Ilkka Paananen, medgrundare till det finländska spelbolaget Supercell.

Sebastian Siemiatkowski säger att Go Euro har potential att helt förändra hur människor bokar resor i Europa.

“Tittar man på transportsektorn ser man att bil och flyg är väldigt stort i USA men här i Europa är det väldigt mycket tåg och kollektivtransport, både inom städer men även mellan städer. Det har funnits en tydlig lucka på marknaden där som bolaget har hittat”, säger Klarna-grundaren.

Han lyfter fram problemet med att varje land har sina egna nationella operatörer när det gäller tåg, och att varje stad eller region har ett eget kollektivtransportbolag.

“Går man in på Pressbyrån kan man köpa en biljett till det lokala bussbolaget oavsett om man är i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Varför ska SL, Västtrafik och Skånetrafiken ha var sin app? Återförsäljarappar för transport har enorm potential och där kommer Go Euro in väldigt tidigt”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Även entreprenören bakom idén, Naren Shaam, var en av anledningarna till att Klarna-grundaren investerade i bolaget.

“Jag träffade honom för första gången för ungefär ett år sedan. Han har en otrolig energi och det går riktigt fort för bolaget. Så jag och min fru sa för ett tag sedan att om tillfälle dök upp så ville vi vara med och investera. Så när vi fick chansen så investerade vi”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Vad är viktigast för dig som investerare, en bra entreprenör eller en bra idé?
“Man kan väl säga så här att man har sett en del bra idéer men med grundare som man inte riktigt tror på. Det är sällan tvärt om att man har en duktig entreprenör med en dålig idé. Men för mig handlar det mycket om individen. Ett av bolagen vi har investerat i har gjort om sin affärsmodell två-tre gånger men vi tror fortfarande på bolaget eftersom vi tror på grundarna”, säger han.

Något större engagemang som affärsängel ser han dock inte i den nära framtiden.

“Jag har ett heltidsjobb att ägna mig åt så vi försöker hålla det till ett minimum. Det här beslutet fattade vi egentligen för länge sedan. Det har bara tagit lite tid att få alla papper på plats”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Så du kommer inte bli affärsängel på heltid. Kommer du stanna kvar på Klarna resten av livet?
“Jag kommer vara kvar på Klarna resten av livet. Jag älskar att göra det här. Sedan dyker det ju upp intressanta bolag ibland även om det inte alltid leder till investeringar. Ibland agerar man bara bollplank och ger lite råd, men bra råd kan vara ovärderligt. Generellt försöker man ge tillbaka lite”, säger han.

Sebastian Siemiatkowski har tidigare gjort privata investeringar i telefonboksappen Truecaller, klädsajten Lyst, och studentboendetjänsten Uniplaces.

Go Euro, med huvudkontor i Berlin, finns för närvarande på 32 marknader och har 150 anställda. Bolaget får en andel av de intäkter som förmedlas till reseoperatörer via appen. Go Euro har hittills inte offentliggjort några omsättningssiffror.

Läs mer