Northzones nya partner: Här är de tre hetaste fintech-trenderna

Northzones nya partner: Här är de tre hetaste fintech-trenderna

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Blockkedjan, tjänster för tunga institutioner - och banker som bryts ner i sina beståndsdelar. Det är de teman inom finansiell teknik som Northzones nya partner Michiel Kotting är mest sugen på att investera i.

På tisdagsmorgonen meddelade det svenska riskkapitalbolaget att det har rekryterat Michiel Kotting, styrelseledamot i bitcoingrävaren KNC Miner och tidigare partner på Accel.

“Jag har känt Northzone länge och jag är väldigt glad över att bli en del av teamet”, säger Michiel Kotting när Breakit når honom på telefon från London.

Han säger att en av sakerna som lockade med Northzone, som bland annat är delägare i musiktjänsten Spotify och ögonstyrningsbolaget Tobii, är att teamet omfattar många tidigare entreprenörer.

“Jag minns när jag försökte ta in riskkapital till mitt företag i slutet av 1999 i Silicon Valley. Jag var tvungen att prata med 104 olika riskkapitalbolag innan jag fick in pengar. Den erfarenheten ger en ödmjukhet och ett perspektiv som jag tror är nyttigt som investerare”, säger Michiel Kotting.

Han kommer att arbeta med London som bas men säger att geografisk flexibilitet är en anledning till att han gillar Northzone.

“Bolaget har ju en del partners i Stockholm, andra i London, Oslo och New York. För mig är det, ur ett familjeperspektiv, väldigt bra att ha den flexibiliteten”, säger han.

Michiel Kotting var i slutet av på 1990-talet med och startade företaget Digital Jones, som gav råd om produkter med hjälp av artificiell intelligens. Bolaget såldes till prisjämförelsesajten Shopping.com som idag ägs av Ebay.

På Accel har han haft fintech, ny finansiell teknik, som ett av sina specialområden. Michiel Kotting säger att han ser tre tydliga intressanta trender inom det området.

Här ger han sin syn på var och en av de tre trenderna.

Unbundling - att banker bryts isär i mindre beståndsdelar
“Tidigare gick du in på ett bankkontor och där fick du allt från ditt bolån till dina sparfonder och ditt företagslån. Nu bryts det där isär och startups, som sysslar med en enda sak snarare än hundra olika saker, utmanar bankerna. Den utvecklingen är väldigt intressant - men kräver mycket av techbolagen som försöker slå sig in. De måste ha en djupgående förståelse för regleringar och för hur finansiella tjänster i mobilen fungerar”.

Blockkedjan - tekniken bakom bitcoin
“Diskussionen kring blockkedjan påminner om hur folk pratade om internet kring 1995. De förstod att det skulle bli stort men ingen visste riktigt hur. I teorin kan tekniken användas till allt från att spåra var diamanter kommer ifrån till att skriva under digitala kontrakt eller att hantera aktiehandel. Det är ju ett sätt att berätta vem som äger vad, utan att parterna behöver lita på varandra eller att det krävs någon mellanhand som ger garantier. Användningsområdena är närmast oändliga”.

Teknik för finansiella institutioner som pensionsförvaltare och bankjättar
“Det här är en del av branschen som konsumenten inte ser men där techbolag kan göra stor skillnad. Tidigare arbetade finansjättar som JP Morgan enligt devisen att ‘vi ska bygga allt själva med ett jättestort techteam’. Nu började de se att det är bättre om de låter teknikföretag utifrån bygga nya effektiva tjänster med hjälp av stora datamängder i molnet. Ett exempel är Calastone som Accel har investerat i. De hjälper bolagen bakom aktiefonder med att gå över från fax i pappersform till digitala bekräftelser av att en transaktion har ägt rum”.

Läs fler artiklar
LÄS MER