Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Kronofogden beslagtog bitcoin – ska auktioneras ut till högstbjudande

Foto: TT/Istockphoto

Kronofogden har för andra gången i sin historia utmätt bitcoin. Nu ska den digitala valutan auktioneras ut till högstbjudande.

Caroline Englund

Caroline Englund

caroline@breakit.se

Reporter

Kryptovalutan bitcoin har haft ett ordentligt rally den senaste tiden. Kraftiga börsfall och en svagare kinesisk valuta tros ha pressat upp kursen. Den 9 oktober 2019 låg kursen runt 81 000 kronor per bitcoin, en rejäl ökning sedan årsskiftet då kursen var nere på 35 000 kronor.

Svenska Kronofogden har de senaste åren fått upp ögonen för den digitala valutan som kan användas för att flytta pengar över världen snabbt och relativt anonymt, utan att banker eller myndigheter är inblandade. Myndigheten har nu utmätt den från skuldsatta vid två tillfällen. 

“Egendom finns inte bara på garageuppfarten eller i vardagsrummet, utan även på nätet. Numera söker vi tillgångar såväl i datorer och hårddiskar som i telefoner och webbtjänster”, säger Johannes Paulson, verksamhetsutvecklare på Kronofogden i ett pressmeddelande. 

I den senaste utmätningen beslagtogs 4,59 bitcoin till ett ungefärligt värde av 370 000 kronor som nu ska säljas till högstbjudande via en nätauktion som startar fredagen den 11 oktober. Pengarna från försäljningen går som alltid till att betala den skuldsattas skulder.

“Många frågar varför vi auktionerar ut valutan och inte växlar in den själva. Svaret är att det inte finns en infrastruktur för det som möter våra krav. Vi måste göra det på ett kvalitetssäkrat sätt för att veta att pengarna inte försvinner på vägen”, säger Johannes Paulson.

Läs mer