Natural Cycles tvingas meddela: Appen är inget preventivmedel

Natural CyclesPreventivmedelFertilitet

Elina Berglund. Foto: Sara Lindh.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Efter Läkemedelsverkets granskning går grundarna ut till användarna och meddelar att appen inte är 99,9 procent säker som skydd mot graviditet. Den får heller inte marknadsföras som ett preventivmedel.

Breakit har tagit del av ett mejl som gått ut till den populära appens användare under tisdagen. Där skriver bolaget följande:

"Läkemedelsverket har förelagt oss att inte marknadsföra produkten som ett preventivmedel. Läkemedelsverket har förelagt oss att inte marknadsföra produkten med påståenden om att en grön dag är en icke fertil dag. Läkemedelsverket har förelagt oss att inte marknadsföra att en grön dag är 99,9% säker".

Med grön dag menas de dagar då appen uppger att kvinnan inte är fertil. Appen mäter fertilitet genom att kvinnor mäter sin temperatur i munnen och matar in siffran i mobilen.

Läkemedelsverkets besked innebär i praktiken att bolaget nu inte får uppmana människor att använda appen som preventivmedel. Hädanefter får den bara marknadsföras som en fertilitetsmonitor.

Vi har tidigare rapporterat om att Läkemedelsverket granskar Natural Cycles, något som Dagens Nyheter nyheter var först med att skriva om.

Ledningen har tidigare hävdat att appen är just 99,9 procent säker som skydd mot graviditet. Sedan en tid tillbaka har dock bolaget slutat med att marknadsföra sig som ett preventivmedel, i väntan på myndighetens beslut.

Bolaget kan förstås inte hindra att en del användare mäter sin fertilitet med syfte att undvika graviditet genom så kallade säkra perioder. Men marknadsföringen måste hädanefter främst ske mot kvinnor som vill veta hur fertila de är, till exempel i syfte att skaffa barn.

"En fertilitetsmonitor kan endast informera dig om när du är fertil. Du kan använda denna information för att följa din fertilitet eller för att förbättra chansen att bli gravid. Natural Cycles ska inte användas som ett preventivmedel", skriver bolaget i mejlet till användarna.

Natural Cycles grundades av paret Elina Berglund och Raoul Scherwitzl. Bolaget tog 2014 in cirka 14 miljoner kronor i riskkapital och appen har idag cirka 50.000 användare.

Under räkenskapsåret 2014 omsatte företaget 1,7 miljoner kronor och gjorde ett nollresultat, enligt den senast inkomna årsredovisningen.

Läs mer