Roger Ver vill lyfta bitcoin cash: "Tror jag har det i mig igen"

Bitcoin.com Kryptovaluta
Roger Ver vill lyfta bitcoin cash: "Tror jag har det i mig igen"

Tobias Blixt

Reporter

Kryptoprofilen ute och missionerar om sin nya kärlek.

I slutet av 2017 greps hela världen av kryptofeber. Det pratades bitcoin, ethereum och ripple runt fikaborden och kurserna rusade till enorma nivåer. Bara under 2017 steg värdet på en bitcoin, som är den allra största kryptovalutan, från ungefär 800 dollar till en topp på över 20.000 dollar strax efter jul.

Sedan dess har kryptohaussen lagt sig något – för närvarande ligger bitcoin-kursen på strax över 8.000 dollar.

Haussen skapade ett antal profiler i kryptovärlden och den allra största – och mest omdebatterade kan vara Roger Ver.

Men 2017 var han långt ifrån ny i kryptokretsar – redan 2011 gjorde han sina första investeringar i bitcoin och han reste sedan världen över och föreläste och propagerade för den decentraliserade valutan. Hans starka tro och hårda marknadsföring av bitcoin gav honom snabbt smeknamnet "Bitcoin–Jesus".

I dagsläget är det smeknamnet kanske något olyckligt. I mitten av 2017 – precis innan bitcoin-hetsen drog igång som värst lämnade han nämligen bitcoin.

Istället satsade på den konkurrerande kryptovalutan bitcoin cash. Bitcoin cash skapade ur en förgrening från bitcoin och har – enligt dess förespråkare – bland annat fördelen att transaktionerna går snabbare och valutan därför blir mer lätthanterlig. Sen dess har bitcoin cash vuxit till en av de allra största kryptovalutorna.

Det var för att sprida budskapet om bitcoin cash som Roger Ver nyligen besökte Stockholm.

“Mitt övergripande budskap är att bitcoin cash ger större ekonomisk frihet till hela världen", säger Roger Ver när han möter upp Breakit på Epicenter. 

"Det gör det möjligt för varje individ att ha hundra procent kontroll över sina egna pengar.“

Han grundade bitcoin.com tillsammans med svenske Emil Oldenburg (läs vår intervju med honom här). Det är en sajt som kretsar kring allt som har med kryptovärlden att göra. Bolaget har sitt huvudkontor på paradisön S:t Kitts (där Roger Ver också är medborgare efter att ha avsagt sig sitt amerikanska medborgarskap) och har bland annat nyhetsskribenter som bevakar kryptovärlden.

Roger Ver har lämnat vd-posten men sitter fortfarande kvar som ordförande i bolaget. 

När sajten vände och började stödja bitcoin cash väckte det mycket ont blod bland kryptoentusiaster. Framförallt anklagades Roger Ver för att utnyttja bitcoins namn för att marknadsföra den nya valutan.

Till en början kallade han också bitcoin cash bara för bitcoin – trots att det rör sig om två helt olika kryptovalutor.

“Jag skulle argumentera för att bitcoin cash inte är något annat. Jag har föreläst om bitcoin sedan 2011 och alltid sagt samma sak: Bitcoin låter dig skicka och ta emot pengar över hela världen, snabbt, i princip gratis och utan att någon kan stoppa dig. Det är fortfarande sant för bitcoin cash, men det slutade vara sant för bitcoin någon gång kring 2017”, säger Roger Ver och fortsätter.

“Om bitcoin inte används som en valuta, så tycker jag inte att man ens kan kalla det för bitcoin längre. Men det är vad en majoritet av världen fortfarande kallar den”

Nu hoppas han kunna bidra till att bitcoin cash blir en lika stor succé som bitcoin har blivit. Inom ett par år hoppas han att den ska vara den största kryptovalutan i världen. 

“Jag hade det i mig en gång och jag tror att jag har det igen och kan göra det ännu snabbare med bitcoin cash.“

Läs fler artiklar
LÄS MER