Krissiffror för klädhandeln – vädjar om hyressänkningar

e-handel
Krissiffror för klädhandeln – vädjar om hyressänkningar

Foto: TT

Finwire / Breakit

"Vill fastighetsägarna hålla stadskärnorna öppna måste de ta till sig av detta."

Den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel, föll med 2,9 procent i september jämfört med samma månad förra året. Skoförsäljningen minskade under månaden med 6,9 procent.

Det framgår av Stilindex från Svensk Handel Stil. Siffrorna är särskilt anmärkningsvärda eftersom september 2018 också den var svag rent försäljningsmässigt. Framförallt köper vi färre skor – försäljningen har backat 4,5 procent sedan årets början.

Men det blir värre. När man tar bort försäljningen via e-handel ser det ännu värre ut. Då minskar klädförsäljningen med 5-6 procent och skoförsäljningen med hela 9-10 procent enligt Svensk Handels siffror.

Och enligt Svensk Handel är det särskilt höga hyror som tynger.

"Om fastighetsägarna vill hålla stadskärnor och köpcentrum levande måste de ta till sig av detta”, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil.

Tidigare i år sa H&M:s vd Karl-Johan Persson att han tror att hyresnivåerna måste komma ner – och Kicks vd Lyko har också varit ute och svingat mot hyrorna.

“Det man i grunden betalar för är läget och kundströmmen. Men om kundströmmarna minskar devalveras värdet och om hyran ligger på samma nivå blir det en ohållbar ekvation”, sade han till Breakit i våras.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER