Sök

Matsmart fyller på kassan med 182 miljoner kronor

Matsmarte-handel

Matsmarts grundare. Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

"Ger oss möjligheter att expandera till fler länder".

Matsmart är nätbutiken som har gjort en affär av att sälja livsmedel som annars skulle ha slängts, och erbjuda dem till rabatterade priser.

Nu fyller bolaget på kassan rejält och tar in 182 miljoner kronor i en investeringsrunda som leds av den tyska investeringsfonden LeadX Capital Partners.

”Kapitaltillskottet ger oss möjligheter att expandera till fler länder och tar oss ett steg närmare vår vision, en värld utan matsvinn”,  säger Matsmarts vd Karl Andersson i ett pressmeddelande.

Samtliga av de befintliga ägarna uppges gå in med mer kapital i den nya rundan, exempelvis Northzone,  Ingka gruppen (IKEA) och Norrsken Foundation.

Matsmart grundades 2014 av Karl Andersson, Erik Södergren och Ulf Skagerström. Konceptet går ut på sälja felmärkta eller utgående varor till billigare priser. Bolaget uppger att de genom sin affärsmodell räddade 3 218 ton mat från soporna under förra året.

”Matsvinnet är en global utmaning. Efter att ha fått vår modell bekräftad i Norden känns det spännande att ha funnit en partner som kan hjälpa oss att ta steget ut i Europa”, säger Karl Andersson.

Matsmart växer snabbt och ökade intäkterna med närmare 75 procent under förra året och landade på en omsättning på 277 miljoner kronor. Samtidigt ökade också förlusterna från 45,5 miljoner kronor under 2017 till 64,5 miljoner förra året. 

Läs mer