Svensk Handel kräver krafttag mot Wish – vill se bättre kontroll

Wish e-handel
Svensk Handel kräver krafttag mot Wish – vill se bättre kontroll

Stefan Kvarfordt, Svensk Handel Foto: Johan Nilsson/TT/Press

Towe Boström

Reporter

Kräver förändringar.

För ungefär två år sen flödade det små gråa paket in till Sverige. Svenskarna hade upptäckt den billiga shoppingen från Kina via appar som Wish och Alibaba.

Hysterin kom av sig något efter att Postnord infört så kallade administrationsavgifter på Kina-paketen och nyligen kom ytterligare ett bakslag för de kinesiska e-handlarna.

Då beslutades att fraktstöd för paket från Kina ska minskas. Detta efter att Kina i flera år gynnats genom kraftig subventionering via FN:s Världspostförening. Beskedet fick Svensk Handel att jubla – men de är inte nöjda.

Organisationen vill se ökade krav på produktsäkerhet från plattformar som säljer varor från tredje land, som Wish som säljer billiga prylar från Kina, rapporterar E-handel.

Stefan Kvarfordt, näringspolitisk expert på Svensk Handel, säger att nuvarande system skapar en snedvridning i konkurrens.

”Det säljs produkter som inte alls uppfyller den lagstiftningen vi har i Europa. Vi reglerar oss själva, men samma regler gäller inte för privatimporten. I alla fall inte i praktiken”, säger Stefan Kvarfordt till E-handel. 

Det har bland annat tidigare rapporterats att exempelvis laddare från Wish kan vara brandfarliga. 

”EU-kommissionens ordförande har sagt att det är något man kommer att titta på. Men diskussionen är ännu i sin linda”, säger Stefan Kvarfordt. 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER