Rekordintresse för kvinnors roll i techsektorn - “Det är helt otroligt”

SpotifyBonnierWomen in Tech

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

På bara en vecka har närmare 4000 personer anmält sitt intresse för att vara med på konferensen Women in tech i Stockholm.

Förra året deltog ungefär 1000 personer på evenemanget. Nu har alltså nästan 4000 personer via Facebook visat intresse för att närvara på evenemanget.

“Det är helt otroligt. Jag hade inte väntat mig att vi skulle få så mycket respons redan. Vi har inte ens släppt programmet än”, säger Jessica Sjöberg som sitter i projektgruppen för eventet.

Konferensen hålls på den internationella kvinnodagen, 8 mars, och arrangeras för tredje året i rad 2016. Syftet med evenemanget är att lyfta fram kompetenta och hungriga kvinnor.

“Tittar man på statistiken för yrken som programmerare och systemvetare till exempel så går det inte riktigt åt rätt håll. Andelen kvinnor växer inte. Därför har vi i branschen ett ansvar att jobba för att förbättra det. Women in tech var till en början ett event men har växt till en community, en mötesplats ochmöjlighet att skapa nätverk för kvinnor som jobbar eller vill jobba inom techindustrin”, säger Jessica Sjöberg.

TIll vardags är Jessica Sjöberg tillförordnad kommunikationschef på MTGx och streamingtjänsten Viaplay. MTG är även med och arrangerar Women in Tech (WIT) tillsammans med Google, Telia Sonera, Bonnier, Schibsted och Spotify.

Vad tjänar de stora bolagen på att vara med och arrangera ett sådant evenemang?
“Frågan måste ses större än individuella vinningar för bolagen. Vi sex bolag som står bakom det här är helt eniga om att vinningen är sakfrågan, att få fler kvinnor intresserade av en framtid inom tech. Lyckas vi på något sätt att bidra till detta är vinningen stor för alla”, säger Jessica Sjöberg.

Hur kommer fördelningen mellan kvinnor och män se ut bland talarna?
“Det har jag faktiskt inte i huvudet. Vi är inte helt klara med programmet och letar fortfarande efter inspirerande talare men det är inte så att vi kommer att ha enbart kvinnliga talare. Sedan vill vi såklart lyfta upp inspirerande exempel på kvinnor som har lyckats i branschen så en liten övervikt kvinnor blir det nog. Men det är väl bra att det finns ett branschsammang där det är kvinnorna som dominerar i antal”, säger Jessica Sjöberg.

Läs mer