Sök

Därför stängde Facebook ner Stina Wollter och Politikfakta

Meta

Stina Wollters Facebook-sida Instagram-sida togs bort. Foto: TT

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

Facebook har gjort två nedstängningar av stora svenska konton den senaste veckan: Stina Wollter och Politikfakta.

Men är det så konstigt egentligen?

Kanske vet alla inte vad det handlar om. Men för de som tillhör respektive kontos följarskara har det varit en stor skandal. Stina Wollter, konstnären, programledaren och kroppsaktivisten, försvann från Instagram efter att hon postat en bild på en kropp där man skymtade lite könshår. Hennes följare och fans började leta upp andra sexualiserade bilder och förklarade hur orimligt det är att inzoomningar av kön är ok – så länge det följer normen. 

Men är det så konstigt då?

Politikfakta försvann också. Facebooksidan, som tillhör en av Sveriges mest inflytelserika, är kraftigt högerorienterad, inte sällan med slagsida mot hård invandringskritik. Deras fans ropade om censur, att detta var beviset för att man inte får säga vad man vill i det här landet.

Båda kom tillbaka inom en vecka. Båda beskrev det som en seger.

Och Facebook? Som ett misstag. 

I en kommentar till Mediepodden utvecklar Facebook sitt resonemang och även varför det kanske inte är så konstigt att någon av kontona försvann. Eller kom tillbaka. Kanske är det en konsekvens av att vara en global spelare, och balansera samtligas moraliska kompass?

I Mediepodden pratar vi också om hur politiker nu vill ta krafttag för att komma tillrätta med den nya lag som möjliggör för nazister att slippa straff – om de tar bort sina hetsande inlägg inom två veckor efter tillsägelse.

"Det är en icke-avsedd effekt av lagändringen", vilket behöver ändras, anser till exempel Kristdemokraterna, som nu ska ta upp frågan i Konstitutionsutskottet.

Vi pratar också om Expressens Facebookstrategi. De arbetar inte längre med att köpa upp virala Facebooksidor, utan har istället lagt ned sin uppköpta sida “Vi som älskar att mysa” och renodlat sin strategi. 

Du hör hela avsnittet här:

Läs mer