GP:s ägare i rejäl knipa efter Högsta domstolens besked

Stampen

Adam Ihse / TT

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Högsta domstolen beslutar att tryckerier måste betala tillbaka moms till kunderna, i ett uppmärksammat mål där miljardbelopp står på spel. Det innebär ett hårt slag mot den redan skuldtyngda mediejätten Stampen.

Omställningen från tryckta tidningar till digitala medier kan nu i förlängningen få ödesdigra konsekvenser för en av kronjuvelerna i den svenska mediebranschen: GP.

HD meddelar i ett beslut på tisdagen att bokförlaget Norstedts ska få tillbaka moms från tryckeriföretaget Mediarummet F&H - i ett mål som ska bli prejudicerande.

I förlängningen innebär det att ägare till stora tryckeriverksamheter, som västsvenska Stampen, tvingas betala tillbaka stora belopp till tryckeriernas kunder. Stampen driver bland annat nyhetssajten GP.se samt en rad lokala nyhetssajter - främst i Västsverige.

I fallet med Stampen handlar det om åtminstone 300 miljoner kronor som nu ska betalas tillbaka, enligt tidningen Resume som har skrivit en bra bakgrundsartikel i ämnet.

Koncernen har haft svårt att klara omställningen från print till digitala medier och är svårt skuldtyngd. Med fallande intäkter från de tryckta produkterna, samtidigt som den digitala försäljningen inte riktigt har fått fart, är återkraven från tryckerikunderna det sista som GP:s ägare behöver.

Vi har tidigare skrivit att ägarfamiljen Hjörne kan förlora makten över Stampen efter en misslyckad finansieringsrunda - något som vd:n Martin Alsander dock förnekar.

Uppdatering: Stampens ledning har nu kommenterat domen. Koncernchefen Martin Alsander meddelar i ett skriftligt uttalande att det nu är dags att "reda ut exakt vad den (domen) innebär för Stampen och hantera läget i dialog med Skatteverket och varje enskild kund".

Kort sagt: Enligt Stampen är sista ordet inte sagt om hur mycket pengar som egentligen ska betalas ut - och till vem. Enligt Martin Alsander handlar momsfrågan om 380 miljoner kronor för Stampen.

Han skriver också att bolagets ekonomiska läge inte har förändrats alls efter dagens besked. 

Det får ses som en sanning med modifikation, och följs i det skriftliga utlåtandet av följande citat.

"Det här utslaget kan naturligtvis försvåra för oss att fortsätta omställningen i den takt vi önskar, men samtidigt är det bra att frågetecknen kring momsen kan rätas ut då ökad klarhet i momsfrågan kan påverka de refinansieringsdiskussioner vi för positivt", skriver Martin Alsander.

Läs mer