SpaceX har kört en raket till rymden och tillbaka - oskadd

SpaceX Rymdfärder
SpaceX har kört en raket till rymden och tillbaka - oskadd

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Entreprenören Elon Musks företag har landat en raket som varit i rymden - vilket innebär att samma raket skulle kunna användas igen. Det beskrivs som en revolution eftersom det kan sänka kostnaderna för rymdfärder dramatiskt.

Landningen skedde under natten till tisdagen, svensk tid, under stort jubel från SpaceX:s kontrollrum.

Ett av problemen med rymdfärder har hittills varit att de raketer som ger farkosterna kraft att färdas till rymden bara kan användas en gång. De exploderar, brinner upp - eller kraschlandar.

SpaceX:s lyckades under natten landa en raket oskadd, efter att den färdats från rymden och tillbaka. En video som SpaceX lade upp på Twitter visar hur raketen lyckas landa, i vertikalt läge.

Nu skulle kunna innebära att samma raket kan användas igen. Det för SpaceX ett steg närmare en start för kommersiella rymdfärder i större skala. Här är en kommentar från Bloombergs reporter Steven Dennis, en av de som följt SpaceX utveckling nära.

Elon Musk är dock inte först. Amazon-grundaren Jeff Bezos rymdföretag Blue Origin har tidigare lyckats landa en farkost på jorden efter att en liknande resa.

Enligt SpaceX är dock det företagets farkost Falcon 9 snabbare och rustad för att färdas längre ut i rymden, vilket gör det svårt att jämföra den med Blue Origins farkost.

Se filmen med SpaceX-landningen här.

 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER