Ericssons stora vinst mot Apple – får betalt för varje såld Iphone

Breakit - Ericssons stora vinst mot Apple – får betalt för varje såld Iphone

Jessica Gow / TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Det svenska telekombolaget Ericsson har vunnit en patenttvist mot Apple som spås generera upp till 6 miljarder kronor varje år. Ett besked som inledningsvis fick aktiemarknaden att jubla.

Under måndagen stod det klart att det svenska telekombolaget Ericsson löst sin långdragna patenttvist med Apple rörande mobiltekniken 5G. Ett besked som omedelbart fick aktieägarna att jubla.

Telekombolagets aktiekurs steg inledningsvis med 7 procent, vilket motsvarade ett börsvärde på cirka 18 miljarder kronor. Kursen föll därefter tillbaka och stängde på plus 2,9 procent.

Exakt hur stort avtal det rör sig om är inte bekräftat, men enligt sajten VentureBeat bör det röra sig om en summa mellan 2-6 miljarder årligen. Patentintäkterna från Apple är dock svårbedömda, i och med att de bland annat baseras på ”royalty” från försäljningen av Iphones. 

Enligt VentureBeat kan 0,5 procent av intäkterna för varje Iphone som säljs komma att tillfalla Ericsson.

Patentintäkter har med åren blivit en allt viktigare intäktskälla för ett bolag som Ericsson. Enligt Financial Times har bolaget 9000 patent i dagsläget. Patentintäkterna uppskattas i sin tur generera hela 14 miljarder kronor för Ericsson – bara i år.

Ericssons vd Hans Vestberg kommenterar affären i en intervju med Dagens industris papperstidning.

”Jag tycker att det är viktigt att poängtera att vårt avtal med Apple gäller både våra tvister i dag och framtida utvecklingssamarbeten. Utöver ett globalt patentlicensavtal kommer vi att samarbeta inom flera teknikområden bland annat utvecklingen av nästa generations mobilstandard, optimering av existerande trådlösa nätverk och kring videotrafik.”

Läs fler artiklar
LÄS MER