Sök

Melinda Gates i mångmiljardsatsning för att öka jämställdheten

Jämställdhet

Melinda Gates. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix/TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

”Jämlikhet kan inte vänta".

Melinda Gates är en välkänd och stark röst när det kommer till att driva kampen för kvinnors rättigheter och en bättre värld. Tillsammans med maken Bill Gates står hon bakom Bill and Melinda Gates Foundation som skänkt enorma summor till välgörenhet och hon driver även bolaget Pivotal Ventures. 

Nu berättar Melinda Gates om sitt nya projekt där hon lovar att satsa 1 miljard dollar, närmare 10 miljarder kronor, under en tioårsperiod för att öka jämställdheten och stärka kvinnors inflytande i USA. 

I ett inlägg på Time konstaterar Melinda Gates bland annat att få kvinnor driver Fortune 500-företag och att ojämlikheten även avspeglar sig i den amerikanska kongressen. 

”Det är frustrerande, hjärtekrossande, att konfronteras med bevis på alla de sätt vårt land fortsätter att hålla tillbaka kvinnor”, skriver Melinda Gates. 

Hon tillägger att det samtidigt, ur ett historisk perspektiv, är ett framsteg att vi idag pratat om ojämlikhet. Melinda Gates menar att möjligheten till förändring ökat och lyfter fram Metoo-rörelsen som en drivkraft. 

Hon poängterar samtidigt vikten av att vi fortsätter att agera och inte stannar upp. 

”Det är för mycket på spel för att låta det hända. För många människor, kvinnor och män, har jobbat hårt för att ta oss såhär långt. Och det finns alldeles för många möjliga lösningar som vi inte testat än”.

Det handlar om insatser för att öka kvinnors möjligheter att avancera professionellt genom bättre policys och skydd. Melinda Gates vill även öppna upp för fler kvinnor inom sektorer som tech och media samt driva påtryckning mot företag och organisationer som behöver förändras. Satsningen sker genom hennes bolag Pivotal Ventures som ska stötta aktörer som driver de aktuella frågorna.

”1 miljard är mycket pengar, men det är bara en lite fraktion av det som behövs”, skriver Melinda Gates och uppmanat andra att stödja. 

”Jämlikhet kan inte vänta, och ingen som är i en position där de kan agera borde göra det heller”. 

 

Läs mer