Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Egypten nästa för svensk speldoldis

Artikel bild

Det lilla svenska spelbolaget Funrock väljer Egypten som första land när de nu lanserar sitt nya zombiespel. På sikt hägrar hela den arabisktalande spelmarknaden värd över 25 miljarder kronor.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Funrock vill med sitt nya zombiespel satsa på en lansering i Mellanöstern. Spelet Rivality: Zombie Attack utspelar sig delvis i öknen och har översatts och anpassats till arabiska.

”Det vi har gjort är att identifiera en ny spännande marknad för strategispel. För ett litet spelbolag som inte har massa resurser är det svårt att fightas med de stora bolagen. Men har man en väl avvägd strategi så kan man ändå lyckas”, säger Funrocks grundare och vd David Wallinder vd. 

Spelmarknaden i Mellanöstern beräknas 2016 uppgå till motsvarande 26 miljarder kronor, enligt en analys som Funrock beställt. Stämmer prognosen så innebär det ungefär sex procent av världsmarknaden. Trots det finns det ingen marknadsledande aktör i regionen när det gäller strategispel enligt David Wallinder. 

I april ska företaget testlansera Rivality: Zombie Attack i Egypten för att samla in  speldata. I nästa steg ska en förhandslansering ske i Sverige och i ett land i Gulf-regionen. Blir mottagandet positivt släpps spelet på övriga marknader i området.

”Många spelbolag tänker att huvudsaken är att spelet är roligt, då kommer folk att spela. Men så lätt är det inte”, säger David Wallinder.

Spelet är gratis att ladda ner, men väl inne i spelet kan spelare köpa fördelar med riktiga pengar. Att spelet finns på det lokala språket menar David Wallinder ska leda till mer engagemang och därmed större intäkter.

Att det blev just ett zombiespel var något av en tillfällighet men förhoppningen är att det ska gå hem i arabvärlden.

”Vi ville göra ett spel med en unik twist", säger David Wallinder.

Funrock började som ett studentprojekt av grundaren David Wallinder. För ett och ett halvt år sedan kom Lars Hagelin, grundare av spelbolaget Starbreeze, in i bolaget som delägare och ansvarig för affärsutvecklingen. Totalt sitter sex personer på kontoret som ligger på Drottninggatan i centrala Stockholm.

Just nu söker Funrock nytt kapital bland en begränsad skara investerare. Sedan tidigare har ägarna och mindre investerare som riskkapitalbolaget Inventures partner Daniel Lauren gått in med pengar i bolaget.

”Vi är ett spelföretag med en medveten strategi vilket ger oss en viss typ av respekt och vi har en strategi som riskminimerar investeringen. Men det är ju ett bet", säger David Wallinder.

bet”.

Läs mer