Stordalen ville förbjuda bilar i storstäderna – nu granskas hans egna utsläpp (och de är brutala)

Klimathotet Klimatkompensation
Stordalen ville förbjuda bilar i storstäderna – nu granskas hans egna utsläpp (och de är brutala)

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Petter Stordalen: "Jag har förståelse för kritiken."

Den karismatiske hotellmiljardären Petter Stordalen är expert på att skapa rubriker – och den senaste tiden har många av dem handlat om klimatet. När han besökte Breakits trädgård i Almedalen i somras berättade han bland annat att han just nu arbetar på att ta fram hotell som ska vara helt fria från utsläpp. Han har även sagt sig vilja förbjuda bilar i storstäder.

”Vi är sannolikt den sista generationen som har möjlighet att göra något för klimatet, och vi vet så mycket – vi har så mycket kunskap – men varför gör vi då så lite?”, sade han exempelvis när han besökte Expressens scen i Almedalen.

Men nu kommer rubriker som Stordalen förmodligen inte riktigt hade hoppats på. Den norska affärstidningen Dagens Næringsliv har granskat Stordalens många och långa flygresor med privatjet – och konstaterat att han de senaste tre åren släppt ut koldioxid som motsvarar hela 3.600 vanliga flygresor mellan Oslo och New York.

Hans privatjet, som han förvärvade hösten 2016 för 220 miljoner norska kronor, har sedan köpet varit i luften 450 gånger. Det innebär att planet i snitt har lämnat marken var 70:e timme.

"Jag har förståelse för kritiken jag får för mitt resande. Jag har kommenterat det här flera gånger de senaste åren och har inget nytt att tillföra", kommenterar Petter Stordalen enligt Expressen.

Han konstaterar samtidigt att han klimatkompenserar för allt, samt att hans eget resande – som han tidigare fått kritik för – inte har betydelse för det klimatarbete som hans företag gör.

Nyfiken på hur klimatkompensering fungerar? Då ska du läsa den här artikeln!

Läs fler artiklar
LÄS MER