Sök

Göran Stiernstedt: "Kan förstå att de delvis föredrar dagens system"

HälsaNätläkare

Göran Stiernstedt och Lena Hallengren. Foto Henrik Montgomery / TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Nätläkarnas spelplan är på väg att ritas om.
"Jag tycker faktiskt inte att det är hållbart i längden och det tror jag att de någonstans också inser”, säger utredaren Göran Stiernstedt.

Under tisdagen kom den viktiga rapporten som fått nätläkarna att hålla andan – och det med all rätt. 

Rapporten är omfattande och innehåller bland annat förslag om att nätläkare måste etablera sig i samt erbjuda fysisk vård i varje region de verkar i. 

Det skulle innebära tack och hej för den nuvarande populära modellen där de utgår från Sörmland – där avgifterna är låga – och erbjuder vård till hela landet. Om förslaget går igenom måste nätläkarna starta eller köpa upp egna vårdcentraler – alternativ bli underleverantörer till andra vårdcentraler eller regioner. Något som sannolikt innebär ökade kostnader.    

”Det är hittills ingen aktör i svensk vårdhistoria som klarat av att driva vård i varje landsting", konstaterade Krys utvecklingschef Livia Holm. 

Det skulle kunna innebära att nätläkare slutar vara tillgängliga utanför storstäderna.

”Då blir det en centralisering, en storstadscentralisering, och därför är det så kontraproduktivt”, röt Martin Lindman, vd på Doktor.se. 

Breakit var på plats när utredaren Göran Stiernstedt lämnade över sitt slutbetänkande till Socialminister Lena Hallengren. Det stod snart klart att utredaren inte delar uppfattningen om att den digitala vården riskerar att bli decentraliserad.

”Jag är inte så säker på att det blir så. Jag hoppas att glesbygdsregioner faktiskt ser till att knyta kontakt med de här företagen", säger Göran Stiernstedt.

Utredningen föreslår även ett än så länge odefinierat tak för hur många patienter aktörerna får lista. Det skulle kunna innebära att nätläkarna inte får hantera lika många patienter. 

Flera nätläkare backas med hundratals miljoner kronor i riskkapital – och därmed investerare som vill se resultat. Kry har bland annat flaggat för planerna att flytta fokus utomlands om det inte går deras väg här hemma.

Vad får det för effekter på vården om de lämnar?

”Det kan man inte fullt ut bedöma. Jag skulle bara beklaga det och jag är inte så säker på att de farhågorna slår in heller”, säger Göran Stiernstedt. 

Han tillägger att det inte är rimligt med dagens parallella system där aktörer fått ”avropsrätt på välfärden”.

”Jag kan förstå att de delvis föredrar dagens system, men jag tycker faktiskt inte att det är hållbart i längden och det tror jag att de någonstans också inser”, säger Göran Stiernstedt.  

Jonas Vig är vd för nätläkaren Min Doktor. 

”Det är väldigt förvånande att statens egen utredare uttrycker sig så missvisande. Han verkar ha missat den rapport som regionerna själva beställt som kom förra veckan och som slår hål på en hel del gamla trötta myter", säger Jonas Vig. 

Han menar att framtidens vårdutmaningar inte kommer att lösas om vi håller fast vid de system som skapat dagens bristande tillgänglighet. 

"Vi vill fortsätta att driva innovationen framåt, men det kan vi inte göra om vi tvingas in i en stelbent struktur så som Stiernstedt föreslår”, säger Jonas Vig.  

Utöver det vill utredaren även se över Vårdguiden 1177:s roll i vårdsystemet samt införa en nationell marknadsföringspolicy för vården.

Nu väntar remisser samt beredning innan förslagen kan gå igenom.

 

Läs mer