Sök

Svensk Tiktok-profil uppmanade barn att ringa betalsamtal

TiktokSociala medier

Bilden är en genrebild. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

"Det känns smutsigt."

Tiktok är en av de allra populäraste apparna för unga och har ungefär en halv miljard användare i 150 länder. I appen skapar användaren korta musikklipp där den sjunger till kända låtar. Det går också att skriva meddelanden till varandra och sända live tillsammans med andra användare.

Nu anklagas en av Sveriges största profiler på Tiktok för att ta betalt av barn. Tidningen Aftonbladet berättar om Cecilia vars dotter ringde in till profilens livesändning efter en uppmaning från honom.

Trots att dottern aldrig kom med i sändningen kostade samtalen, som gick till en betallinje, 9,90 kronor styck. Dottern hade hunnit ringa 18 gånger.

"Det känns ju skamligt att blir lurad och jag tycker inte att våra barn ska bära den skammen när det är den vuxne som har gjort fel," säger mamman till Aftonbladet.

Hon har nu anmält Tiktok-profilen till Konsumentverket för att ha riktat köpuppmaningar till barn. Det är inte tillåtet trots att han i sändningen berättat att samtalet kostade pengar.

Konsumentverket kan inte kommentera enskilda fall men säger att det kommer in många anmälningar om marknadsföring i sociala medier de senaste åren.

"På sociala medier är det lätt att bygga upp någon typ av förtroende och påverka barnen i högre utsträckning", säger Niclas Ernebratt, jurist på Konsumentverket.

"Därför är det extra viktigt att barnen skyddas från att luras eller utnyttjas."

Läs mer