Apple planerar att visa filmer på bio före streamingpremiär

Apple Netflix Streaming
Apple planerar att visa filmer på bio före streamingpremiär

Finwire / Breakit

Vill släppa filmerna på bio – innan de kommer till streamingtjänsten.

Streamingtjänsterna blir allt fler och det gör naturligtvis att konkurrensen blir tuffare. Etablerade tjänster som Netflix och HBO får se sig utmanade av bland annat Apple som inom kort lanserar sin Apple TV+ och Disney som också släpper sin streamingtjänst späckad med Disney-produktioner snart.

Då gäller det att hitta alla konkurrensfördelar man kan få. Något oväntat är en av fördelarna att först släppa de filmer man producerar – inte på sin egen streamingtjänst – utan på biografer. Iallafall tror Apple det som redan varit i kontakt med flera biokedjor och branschchefer, uppger källor till Wall Street Journal.

Apple skulle ha betydligt lättare än Netflix med att få biograferna med på tåget. Bakgrunden är att den senare krävt att dess filmer visas samtidigt på bio som på streamingtjänsten. Som följd har de stora biokedjorna vänt ryggen vilket har lett till begränsade biouppvisningar av filmerna.

Lyckas draget hoppas Apple att det ska locka filmskapare som Martin Scorsese till tjänsten. Stjärnregissörer vill gärna att deras filmer visas på bio. Scorseses The Irishman släpptes på Netflix i år.

Apples första stora biofilm är On The Rocks, med Rashida Jones och Bill Murray i huvudrollerna. För regin står välrenommerade Sofia Coppola och enligt WSJ:s källor siktar Apple på en lansering sommaren 2020. De uteslöt inte att filmen kanske först visas på någon stor filmfestival, som den i Cannes.
 

Läs fler artiklar
LÄS MER