Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Tullverket varnar: För få företag är beredda på en hård brexit

Den brittiske premiärministern Boris Johnson. Foto: TT

"Det borde vara många fler som ansökt."

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Brexit har blivit en riktigt följetong och även om debatterna i det brittiska parlamentet kan vara riktigt underhållande, om man är lagd åt det hållet, så finns det naturligtvis en baksida till det.

I dagsläget  ser Storbritannien ut att gå mot en hård, avtalslös Brexit den sista oktober. Det innebär att från och med dagen efter, alltså 1 november, lämnar landet den gemensamma marknaden och kommer att ses som ett så kallat tredje land.

För företag som bara handlar med Storbritannien kommer det att innebära mer administration och fler tillstånd som måste på plats.

Tullverket har väntat sig en ökning av ansökningarna men hittills verkar det stå ganska still.

"Vi anar att det borde vara fler än de vi ser", säger Kristina Sejnehag, chef för Tullverkets kompetenscenter tillstånd till Dagens Nyheter.

Det som framförallt behövs är ett så kallat Eorinummer som man ansöker om hos Tullverket men det kan också behövas tillstånd för att lagra en importerad vara i Sverige eller för att snabbare få igenom varor genom tullen.

Tullverket vädjar därför till företag som kan komma att drabbas av en hård Brexit att gå igenom vilka tillstånd de kan behöva.

"Det vi är angelägna om är att varje företag gör en analys och går igenom sina egna flöden för att se vad det är för behov man har", säger Kristina Sejnehag på Tullverket.

Läs mer