Sök

Klimatstrejk i Sverige idag – så strejkar svenska techbolag

SplayKlarnaKlimathotet

Foto: TT / Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Greta Thunberg och hennes klimatkampanjande har fått ett enormt genomslag.

Människor över hela världen har strejkat i omgångar, politiker och kändisar har uppmärksammat hennes arbete och stora tunga medier har satt Gretas ansikte på sina omslag och startsidor. 

Idag sker återigen ett av de återkommande evenemangen “Fridays for Future”. Den här gången har Greta Thunberg uppmanat alla att lämna sina arbetsplatser för att strejka för klimatet.

En uppmaning som verkar ha nått flera svenska techbolag. När Breakit frågar runt visar det sig att företag som Transfer Galaxy, Mestro, Storytel och Splay One uppmuntrar sina anställda att delta i demonstrationerna under arbetstid.

“Medarbetare från Transfer Galaxy kommer att strejka i både Stockholm och Örebro. Vi tycker att det är fantastiskt kul att det finns ett sådant brinnande intresse hos våra medarbetare och vi stöttar det fullt ut! Många av länderna vi arbetar mot i Afrika och Asien har drabbats hårt av klimatkrisen och både våra anställda och våra kunder har familj i utsatta områden. Därför känns det extra viktigt att vi engagerar oss”, meddelar Transfer Galaxys vd Yosef Mohamed.

Även Kivra, Izettle och Voi har meddelat att det är okej om anställda vill strejka för klimatet. På Breakit är vi också ett gäng som kommer strejka, med arbetsgivarens tillstånd. 

Spotifys anställda har enligt bolaget en "Impact Day" – som kan användas för just den här typen av aktivitet.

Klarna och Kry svarar Breakit att de gärna ser att anställda engagerar sig, men att de i det här fallet får ta ut komptid eller semesterdagar om de vill demonstrera under dagen.

“Hos oss är det en vanlig arbetsdag, men vill våra anställda engagera sig och delta kan de nyttja våra flexibla arbetstider som de löser med sina team och chefer”, meddelar Klarnas presschef Magnus Törnblom.

Men vad gäller egentligen för de som vill strejka för klimatet? Birgitta Nilsson, som är professor i arbetsrätt vid Lunds universitet, förklarar vad som skiljer sig mellan en vanlig strejk och fredagens klimatdemonstration.

“Ordet 'strejka' används i Sverige för att utöva påtryckningar i förhandlingar. Det är en grundlagsskyddad rättighet som kan begränsas i lag och kollektivavtal. I lag finns det få begränsningar, men i kollektivavtal finns det ganska många avgränsningar. Det ska finnas någon form av åtgärd man vill uppnå och så ska det finnas något kollektivt med handlingen, beslut måste ha fattats i behörig ordning och på rätt nivå”, säger hon.

Det kan bli svårt att göra en regelrätt strejk för klimatet alltså. Även om det enligt Birgitta Nilsson finns ett utrymme för det i lagen.

“Utrymmet att vidta de här åtgärderna är synnerligen litet. Det flesta som har gjort detta, verkar ha gjort det med arbetsgivarens tillåtelse. Det man faktiskt gör är att man går ut och demonstrerar. Gör man det på sin egen fritid, då finns det inga problem. Men om anställda gör det under arbetstid, då kan det ses som en olovlig stridshandling”, säger hon och fortsätter.

“Det finns ett litet utrymme för ett kort demonstration- och proteståtgärd som fackförbunden kan använda sig av och utlysa strejk. Men det får inte medföra någon stor påverkan på produktionen och det ska röra sig om några få timmar. Men om fackförbunden inte beslutat att gå ut i strejk så bryter man mot arbetsrättsliga regler om man inte gör det på sin fritid eller får arbetsgivarens tillåtelse.”

Istället får alltså arbetsgivare och anställda alltså komma överens om att strejka för klimatet.

I Stockholm börjar fredagens klimatstrejk på Medborgarplatsen klockan 13.00. 

Läs mer