Läkemedelsverket vill stoppa gemensamt ägande av vårdbolag och apotek

Min doktorIcaHälsa

Jonas Vig, vd för Min Doktor. Foto: Press, TT och Istockphoto.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Vill ändra regelverket.

Läkemedelsverket vill stoppa vårdbolag från att kunna äga apotek och vice versa. Anledningen är att det kan leda till utskrift av medicin på ekonomiska skäl eller onödiga läkarbesök för patienter, rapporterar Sveriges Radio.

Läkemedelverkets förslag, som ska överlämnas till regeringen på måndag, har stött på tudelade åsikter. Sveriges Apoteksförening står på den kritiska sidan.

”Saken är att det inte funnits några problem med dagens regelverk. Det pratas till exempel om att det ska förskrivas en massa läkemedel som inte behövs, men det finns redan både avtal, lagar och regler som säger att man inte får det”, säger Johan Wallér, vd för Apoteksföreningen.

Samtidigt backar Läkarförbundet upp förslaget och påpekar att det kan bli problematiskt med täta band med vårdgivare och apotek.

Det Läkemedelsverket föreslår är att det finns ett förbud på majoritetsägande mellan vårdgivare och apotek. Det skulle i sådana fall störa planerna för ICA:s Apoteket Hjärtat som äger drygt 40 procent i nätläkarbolaget Min Doktor men planerat för större ägande i framtiden.

Läs mer