Bitcoinbolaget Safellos vd flyttar in hos bankjätten Barclays

Safello Barclays Bitcoin
Bitcoinbolaget Safellos vd flyttar in hos bankjätten Barclays

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Tiden när storbankerna behandlade kryptovalutor som pesten ser ut att vara förbi. Det senaste tecknet: Den svenska bitcoinmäklaren Safello har antagits till storbanken Barclays acceleratorprogram i London.

När Safellos vd Frank Schuil svarar i telefonen har han precis har klivit ur hissen på högsta våningen på Barclays huvudkontor i London - en plats han beskriver som "väldigt fancy, lite som ett lyxhotell".

Safello är det första bitcoinföretag som, såvitt vi på Breakit vet, har fått bli en del av ett utvecklingsprogram hos någon av världens största tio banker.

"Urvalsprocessen var rätt extrem", säger Frank Schuil.

Han berättar att acceleratorprogrammet innebär direkt access till några av de högst uppsatta teknikexperterna i den brittiska finansindustrin.

"I går var jag på ett möte och Barclays tidigare teknikchef kom in i rummet och hälsade och jag fick presentera vårt bolag. Att etablera en sådan kontakt hade tagit flera år om vi inte hade varit med i programmet", säger Frank Schuil.

Under de tre månader som programmet pågår flyttar han in i Barclays lokaler i centrala London. Under perioden ska Safello tillsammans med storbanken utveckla någon typ av tjänst baserad på bitcoin och presentera den för finansjättens tekniska ledning.

"För ett bolag som oss, som hjälper människor att handla med bitcoin, är det viktigaste att öka antalet individer som har tillgång till kryptovalutor via sin bank. Att vi är här hos Barclays innebär inte någon garanti för att de öppnar en sådan kanal mot oss. Men det går knappast att få en bättre chans än den vi får nu", säger Frank Schuil.

Utöver kontakt med rätt personer innebär deltagandet i programmet att Safello får in strax under 200.000 kronor i riskkapital.

Investeringen är ett led i en trend där allt fler tunga finansiella aktörer investerar i bolag som sysslar med kryptovalutor.

Frank Schuil säger att vinden har vänt för de bitcoin-startups som vill få med stora finansbolag på tåget.

"Det har på ganska kort tid blivit betydligt lättare. Bankerna har gått från att vara fientliga till att bli nyfikna", säger han.

Safello håller samtidigt på att ta in riskkapital via den svenska crowdfundingplattformen Fundedbyme, vilket vi skrev om i förra veckan. 

I skrivande stund har bitcoinmäklaren säkrat 94 procent av de 4,3 miljoner kronor som den har tänkt ta in den vägen. Då återstår det 38 dagar av insamlingskampanjen.

Läs fler artiklar
LÄS MER