Sök

Klimatet får bilister att välja bort elbilar

TeslaElbilar

Tesla är ett exempel på en ren elbil. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Batteri-tillverkningen oroar.

Rapporterna om den miljöpåverkan som tillverkningen av batterier för elbilar har. Brytningen av de metaller som behövs är både farlig och dålig för miljön.

Och rapporteringen har fått genomslag hos konsumenterna. En färsk undersökning visar att var sjätte bilist såg batteritillverkningen som det viktigaste skälet till att välja bort elbilen.

"Tidigare har oron för räckvidd och höga priser varit de viktigaste argumenten mot en övergång till eldrift, och det gäller fortfarande, men den senaste tidens larmrapporter om föroreningar och dåliga arbetsförhållanden vid utvinning av de mineraler som behövs till batteriframställning har definitivt påverkat köparnas beslut", säger Gunnar Dackevall, grundare av eCarExpo som beställt undersökningen.

På frågan ”Vad hindrar dig från att köpa en ren elbil idag?", svarade 57 procent att batteritillverkningen inte är hållbar för miljön.

Undersökningen som genomfördes av analysföretaget Mejsel den 7-14 september täcker in 1.503 svenska bilister i åldern 20-65 år.

Men det är inte bara elbilar som behöver batterier. Breakit granskade nyligen varifrån de batterier som finns i svenska elcyklar kommer ifrån. Läs vår granskning om de så kallade "blodsbatterierna" här. Hälften av Sveriges elcykeltillverkare saknar nämligen kontroll och koll.

Läs mer