Sök

Business Sweden spår inbromsning i svenska exporten

Business Sweden
Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Världsekonomin visar upp en tydlig avmattning och industriproduktionen har stagnerat i stora delar av världen. Handelskonflikten mellan USA och Kina har nått en nivå som gör att den börjar bli ett hot mot materialflödet i tillverkningsindustrin – vilket är en starkt bidragande faktor till den kraftiga inbromsningen i världsekonomin.

Det skriver Business Sweden i sin senaste prognosrapport i vilken man spår att tillväxten i den globala ekonomin växlar ner till omkring 3 procent både i år och nästa år.

Det skulle innebära den svagaste siffran på ett decennium och den globala ekonomin har bara vuxit långsammare vid två tillfällen sedan 2000.

"Den europeiska ekonomin utvecklas svagt med en ordentlig avkylning i industrin. Att tysk ekonomi försvagas alltmer och går från att vara tillväxtmotor till sänke i Europa är oroande. Inte minst för Sverige och svenska företag då tre fjärdedelar av exporten går till Europa", resonerar Business Sweden.

Tillväxten mattas även av i stora delar av Asien, liksom i Nordamerika där det nu syns tecken på svaghet. Svagare omvärld och handelspolitisk oro slår hårt mot svensk export.

Business Sweden tror att svensk export ökar med 3,1 procent i år och 1,8 procent nästa år, vilket skulle vara betydligt lägre än det historiska snittet på 4 procent under perioden 2000-2018.

Läs mer