Sök

Zynapp skulle skydda all din privata data – nu tvingas de lägga ner

ZynappKonkurs

Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Ägarna har plöjt ned 85 miljoner i satsningen.

Karlstad-startupen Zynapp lanserade hösten 2018 med stora visioner. Bolaget hade byggt sin app – där användare kan spara ner all sin privata data, såsom bilder och mejl-konverationer – under lång tid. Tanken var att återge användaren kontrollen över sin egen data.

I en intervju med Breakit 2016 berättade Zynapps styrelseordförande Erik Hallberg om sina planer.

”Vi lever i en värld där mer och mer blir digitalt och de stora drakarna, som Facebook och Google, erbjuder tjänster i vertikaler. Vi skapar en gemensam plats för alla dina sms, bilder och mejl i en oberoende plattform, som bara är din”, sade han då.

"Vi ska skapa en plattform som kan bli ledande i världen."

Men Zynapps satsning fick snart problem och i september 2019 begärdes bolaget i konkurs av fackförbundet Unionen, efter att anställda inte fått sina löner.

I början av veckan rapporterade SVT Värmland att Zynapp nu begärt sig själva i likvidation, efter en extra bolagsstämma.

“Vi ser att försöken att lösa den långsiktiga finansieringen misslyckats. Vi måste konstatera att bolaget inte längre kan överleva”, säger grundaren och styrelseledamoten Mikael Solberg till SVT.

Mikael Solberg berättar också för SVT att investerarna har satsat totalt 85 miljoner kronor på Zynapp.

“Vi har hållit på i fem år och lagt ner mycket pengar på att bygga det här bolaget. När man jobbar med start-ups och riskkapital så är det så att vissa bolag inte lyckas och det är oerhört tråkigt.”

Läs mer