Sök

Digitalt bankfack tar in riskkapital - ska stoppa bostadsbedragare

Depos

Till höger: Depos medgrundare Richard Du Rietz

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

2013 blev Richard Du Rietz blåst på en deposition när han hyrde lägenhet i Tyskland. Nu tar hans startup Depos in riskkapital från NFT Ventures för att råda bot på problemet.

För två och ett halvt år sedan skulle Richard du Rietz plugga en termin som utbytesstudent i Tyskland. Kvinnan han hyrde boende av krävde dock 7000 kronor i deposition.

“Jag betalade in och åkte ner, sådär lite naivt. Då fanns faktiskt lägenheten där. Men när jag flyttade ut hävdade hon att det hade använts för mycket gas och att jag skulle stå för kostnader som kommit till eftersom elen hade pajat. Så jag fick aldrig tillbaka pengarna. 7000 kronor för en student är en månadsinkomst, och jag känner folk som har blivit lurade på mycket mer”, säger Depos-grundaren.

Efter att han pluggat klart startade han ett företag med affärsidén att skapa digitala bankfack för alla sorters depositioner - inte bara bostäder.

“Grundidén är att båda parter måste godkänna att pengarna plockas ut. Vi vill uppmana till dialog i stället för konflikt. I den mån det blir en dispyt kan man alltid kompromissa. Om en part anser att lägenheten, eller bilen eller vad det nu handlar om, utsatts för skador för 5000 kronor och den andre anser att det är 2000 kronor - då finns det ändå utrymme för att komma överens”, säger Richard Du Rietz.

Nu tar bolaget in riskkapital från NFT Ventures. Parterna har inte kommunicerat hur mycket pengar det handlar om, men av dokument från Bolagsverket framgår att riskkapitalbolaget har investerat åtminstone 1 miljon kronor i Depos.

Redan idag finns inom bankväsendet ett system med depositionskonton, som formellt kallas klientmedelskonton eller på engelska escrow accounts.

Richard Du Rietz säger att dagens lösningar är dyra, krångliga (kräver ofta att man går till ett bankkontor) och inte tillgängliga för privatpersoner.

“Om man till exempel hamnar i tvist är tanken idag att ta saken till tingsrätt. Rättssystemets komplexitet kan ibland  avskräcka och då kanske man inte tycker att det är värt besväret", säger han.

Företaget har ett samarbete med Hyresgästföreningen, vars medlemmar har fått testa tjänsten under 2015. Nu ska Depos lanseras på bred front, med målet att bli förstahandsvalet för alla depositioner i Sverige.

“Vi har haft fokus på användarvänlighet, att göra tjänsten lättbegriplig och trygg. Det hänger också ihop med priset. Depos kostar 249 kronor per deposition, oavsett storlek, och insättaren betalar. Det är enklare för folk att förstå än olika procentsatser”, säger Richard Du Rietz.

Precis som vanligt när NFT investerar ingår både kontanter och medieutrymme i dealen. Mediejätten Bonnier är den största investeraren i NFT:s första fond och det är från just Bonnier som medieutrymmet kommer.

Vi har tidigare rapporterat om det skånska startupföretaget Swiftcourt, som har en produkt som angränsar till Depos. Swiftcourt har specialiserat sig på att lösa småtvister som uppstår på nätet, till exempel mellan köpare och säljare på begagnat-sajter.

En annan funktion som påminner om Depos är bostadstjänsten Airbnb:s tvistmekanism, som låter hyresvärd och hyresgäst kompromissa om ersättning för skador på en lägenhet.

Läs mer