Sök

Softbank vill få bort Wework-chefen – och stoppa börsnoteringen

SoftbankWeWork

Adam Neumann, vd WeWork Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Storägaren har tröttnat på grundaren.

Japanska Softbank är ute efter att avsätta Adam Neumann som vd för kontorsuthyraren Wework, enligt Wall Street Journals källor.

Bolaget vill peta Neumann från vd-posten och istället låta honom framöver få verka som icke-verkställande styrelseordförande, säger källorna. Agerandet är också ett sätt att stoppa börsnoteringen.

Softbanks försök till vd-byte kommer efter att investeringen i Wework inte har blivit den succé man hoppats på. Flera miljarder dollar har plöjts ned i företaget som senast värderades till 47 miljarder dollar.

Men den prislappen har visat sig vara alldeles för hög i samband med att Wework försökt sig på en börsnotering. Investerare har ifrågasatt hur bolaget ska kunna nå lönsamhet och Neumanns ovanligt starka grepp om företaget och värderingen har tvingats ner till 10 miljarder dollar, enligt Reuters.

Det här oroar naturligtvis Softbank som redan har investerat 11 miljarder dollar i Wework och har dessutom sagt att man ska köpa aktier för ytterligare 9 miljarder vid noteringen.

Enligt The Information kommer Weworks styrelse att sammanträda under måndagen för att diskutera avsättningen av Neumann.

För mer om hur det gick till när Softbank investerade i Wework – allt började under en berömd taxiresa – lyssna på Breakits podcast.


 

Läs mer