Han lär techbolag att meditera och släpper loss sin kurs gratis

Breakit - Han lär techbolag att meditera och släpper loss sin kurs gratis

Foto: Marc Femenia/TT och pressbild på Mattis Erngren

Sara Lindmark

Reporter

Mattis Erngren lär techbolag som Spotify och Izettle allt de behöver veta om meditation. Här förklarar han varför han har lagt ut sin kurs gratis så att vem som helst kan ta del av den.

För tre år sedan fick Mattis Erngren åka in till sjukhuset med tryck över bröstet. Det visade sig att han var mer stressad än vad han själv kände sig. Han började ägna sig åt meditation och idag jobbar han heltid med det.

“Många IT-företag har problem med negativ stress vilket orsakar en rad sjukdomar. I värsta fall kan inte den anställda gå till jobbet över huvudtaget vilket så klart är dåligt ur businessperspektiv,” säger Mattis Erngren.

Han är inte rädd för att sticka ut hakan och tycker att startupfolket borde sluta ta sitt jobb på liv eller död. Att inte nå en viss värdering på sitt bolag är faktiskt okej.

“Det är sorgligt när det faktiskt finns frågor som är på liv och död men de reagerar vi inte lika starkt på. Startupvärlden skulle vinna på att inte ta sig själv på lika stort allvar. Det ska vara kul att jobba, i slutändan är det bara appar", säger Mattis Erngren.

I dag lär han bolag som Spotify, Izettle, Valtech och SVT att bli mer fokuserade genom meditation. Genom det egna bolaget Lightly håller han kurser och workshops.

“Mottagandet har varit positivt, i början av workshopsen är 90 procent skeptiska, i slutet bara 5 procent. Vi svenskar har ju i grunden en skepsis mot allt som har med sådant här att göra. När jag föreläser kopplar jag jättemycket om forskning och vad som egentligen händer i hjärnan när vi mediterar.”

Vad är det som händer när man mediterar?
“Flera saker händer. Bland annat blir den del av hjärnan, amygdala, som reagerar på faror, blir mindre hos de som mediterar. Om jag får 100 mejl om dagen kan jag reagera på dem som om det vore farligt. Eller så kan jag tänka att det inte är någon fara utan allt jag behöver göra är att börja med första mejlet.”

För att få fler i techindustrin att förstå de positiva effekterna med meditation så försöker han avdramatisera hela konceptet i så stor utsträckning som möjligt. Ordet mindfulness undviker han helst.

“Vi brukar hitta på egna ord som symboliserar att vara närvarande och fokuserad. Fokusträning är det som jag brukar kalla det för,” säger Mattis Erngren.

Nu väljer han att lägga ut hela sitt kursmaterial gratis på Github. Han vill få fram att du inte behöver någon certifiering för dyra pengar för att kunna vare sig utföra eller lära ut meditation.  

“Allt jag gör kan vem som helst bara kopiera rakt av. Om jag kan förebygga att hundra personer blir utbrända istället för en så släpper jag hellre lös allt material. Man ska komma ihåg att det inte är någon raketforskning. Det räcker att bara sitta still i tio minuter och lyssna på luften som strömmar ur näsan", säger han.

Själv har meditation gjort Mattis Erngren mer fokuserad, lugn, klarsynt och kreativ. Att avvara 20 minuter om dagen på att inte jobba gör att han blir mycket mer produktiv resterande tid.

“Meditation hjälper mig att hamna i ett flow-stadie där tiden försvinner och jag tappar bort mig helt i en uppgift. När jag lär ut meditation brukar vi arbeta med de här delarna, alltså hur vi kan skapa en miljö som inte skapar mer stress hos medarbetarna, och där de får arbeta ostört", säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER