Sök

Startupentreprenörernas reseguide till Silicon Valley

Nordic Innovation HouseSilicon valleyEntreprenör

David Yu/Flickr

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

För många entreprenörer inom tech-branschen är Silicon Valley en dröm. Breakit ger dig deras guide till ett lyckat besök där oavsett om du ska skapa kontakter, ragga kapital eller etablera dig i USA.

Många av världens största företag har startat i Silicon Valley. Här finns ett väl inarbetat ekosystem med entreprenörer, utbildad arbetskraft och kapital.

Yvonne Ericsson är community manager på Nordic Innovation House som hjälper nordiska företag att etablera sig i Kalifornien. Hon säger att det i Silicon Valley finns ett unikt tankesätt kring entreprenörskap.

“Alla delar med sig av sina idéer och kontakter. Dessutom är de som vill investera mer riskbenägna och tar sig tid att lyssna på nya idéer. Alla har tid för en kaffe och en pitch.”

Däremot säger Yvonne Ericsson att det är en myt att det räcker med att ta sig till Kalifornien för att lyckas.

“Du får vara beredd på vad vi kalla för ‘Fail Fast’, alltså att det inte blir något när du kommer hit, men det lär du dig också av. Så går det kanske bättre nästa gång du försöker.”

Om du vill etablera dig eller skaffa kontakter och partners  i USA är närvaro A och O, enligt Yvonne Ericsson. Där kan Nordic Innovation House hjälpa till.

“Du kan hyra ett virtuellt skrivbord här. Då har du en amerikansk adress som gör det möjligt för dig att skaffa ett amerikanskt bankkonto och vi tar hand om posten”, berättar hon.

Nästa steg är att flyga över och vara på plats för att träffa människor. Yvonne Ericsson rekommenderar att du antingen åker till Silicon Valley ofta eller stannar länge för att förstå hur allt fungerar.

“Det är bra att kolla vilka stora event som är på gång. För ett tag sedan var det GDC (Game Developers Conference) och i september är det dags för TechCrunch Disrupt SF. Det kommer massor av människor från hela industrin och där är det bra att vara med.”

Det finns även mindre nätverksevent som pågår hela tiden.

“Och så ska du kolla vad som händer på Stanford University. De har ofta bra föredrag som inte behöver kosta något alls. Du kan också delta i inkubatorer och acceleratorprogram”, säger Yvonne Ericsson.

Andreas Bernström är vd på företaget Sinch som gör tekniska lösningar för chatt och röstsamtal i appar och har kontor i San Francisco. Han säger att nyckeln till en meningsfull vistelse är god planering.

“För det första ska du veta varför du är där. Är det kontakter eller resurser? Vem är det du vill träffa?”

Själv brukar han boka in sina möten fyra veckor innan han åker.

"Det är många som vill träffa de här människorna och det är svårt att få till ett möte om du inte ordnar det långt i förväg."

Han berättar att även var du bör bo påverkas av syftet med din resa.

"Ska du träffa investerare kan du bo i Palo Alto, men vill du träffa företag så bo centralt i San Francisco och se till att vara på plats i minst en vecka."

Att vara kvar i området en längre tid är viktigt för att kunna nätverka och skapa kontakter. Johan Attby är vd för företaget Fishbrain som gör en app för fiskeentusiaster. Han har bott i San Francisco i flera år och säger att det inte räcker med en vecka eller två.

"Det lär du dig inget av. Enda sättet att komma in i hur det fungerar är att vara där under lång tid."

Han rekommenderar också att du börjar med att gå på något av alla de nätverksevent som arrangeras.

"Men allt bygger på att du har något som du kan bidra med. En idé eller produkt som är spännande."

Johan Attby tycker att chefer och företagsledare är mer tillgängliga än i Europa, men att det kan bli kort varsel.

"De kan säga att de har tid för ett frukostmöte dagen därpå eller redan om en halvtimme. Då är det bra om du redan är på plats."

När du väl fått till mötet med rätt person på rätt företag poängterar både Johan Attby och Andreas Bernström att det är viktigt att vara konkret och hålla det kort.

"Det är bra att träna sin pitch innan så att du snabbt kommer till saken. De här personerna har väldigt lite tid", säger Johan Attby.

Det finns inga stora kulturskillnader mellan USA och Sverige när det gäller möten med företag och investerare, men Andreas Bernström berättar att det är viktigt att vara framåt och positiv.

"Amerikanerna tycker om att klappa sig själva på axeln. Om du är ödmjuk kommer du inte så långt."

Viktigast är att du har något som är värt att investera i.

"Det spelar inte så stor roll hur du presenterar så länge du har substans", säger Johan Attby.

Tips!

Bostadsmarknaden i San Francisco har samma problem som den i Stockholm. Det är höga priser och svårt att få tag på boende. Du kan få bo i allt i från inredda garage till gäststugor. Bra ställen att hitta boende är:

Airbnb, Craigslist, Kimpton Hotels och Hackerhome.

I Palo Alto stänger allt vid 23.00 så vill du passa på att uppleva San Franciscos uteliv ska du bo centralt. Det är också en anledning till att nya företag ofta etableras i city eftersom de unga entreprenörerna hellre bor där.

Om du är intresserad av att delta i ett accelerator- eller inkubatorprogram finns det många att välja på. 500 Startups arrangerar sådant. Nordic Innovation House har också ett eget program som heter TINC. Många mindre nätverksevent läggs upp på meetup.com.

Läs mer