Satsade på safari med hövding – nu landar hon deal med uthyrningsjätten

Safarisource
Satsade på safari med hövding – nu landar hon deal med uthyrningsjätten

Jessika Nilsson. Foto: Press/Istockphotos.

Towe Boström

Reporter

För två år sedan flyttade Jessika Nilsson till Afrika för att följa sin dröm.
Nu växer hennes safaristartup – och landar ett viktigt avtal med Airbnb.
”Det här är helt andra dimensioner", säger Safarisource-grundaren.

För två år sedan berättade vi om Jessika Nilsson som packade väskan och flyttade till Afrika för att starta en safari-startup. Efter att ha bott i Tanzania var hon väl insatt i alla de problem hennes kontakter i resebranschen klagade på.

”Researrangörer kan ta upp till 40 procent av dem som anordnar safariresorna och kommunikationen är ofta dålig”, berättade Jessika Nilsson för Breakit.

Det här problemen ville hon lösa och våren 2017 lanserades Safarisource. Det är en plattform som samlar lokala safariarrangörer och låter dem nå ut, kommunicera och ta bokningar från kunder. 

För det tar startupen, som organiserar safaris i över 30 afrikanska länder, 12 procent av den totala bokningen. I år siktar de på att omsätta 6 miljoner kronor. 

Det har precis blivit officiellt att Safarisource inleder ett samarbete med Airbnb Adventures, som är bokningsjättens satsning på mer äventyrliga och ovanliga resor. 

”Vi är deras största samarbetspartner i Afrika och erbjuder och organiserar safaris på deras sida”, säger Jessika Nilsson.

Ett 30-tal erbjudanden har redan släppts, vilket innefattar allt från kulturell safari i Tanzania till camping i Botswana eller vandring i Kenya. 

Jessika Nilsson berättar att de kom i kontakt med Airbnb redan förra året och att samtal pågått därefter. Det råder ingen tvekan om att det här är ett samarbete som kan bidra till att startupen tar ett rejält kliv framåt.

”Det här är helt andra dimensioner. Vi väntar oss en stadig intäktsström här”, säger Jessika Nilsson. 

Vid sin sida har hon fortfarande medgrundaren och vännen Loserian Laizer. Han är en massajhövding som Jessika Nillson träffade för flera år sedan i samband med att hon skrev sin doktorsavhandling i Tanzania. Nu har hennes lillebror Max också flyttat ned till Sydafrika för att arbeta med startupen. 

Jessika Nilsson berättar att resan hittills varit såväl utvecklande som utmanade, inte minst eftersom Safarisource är helt finansierat av grundarna själva.

”Det har varit tuffa stunder men vi har lärt oss väldigt mycket om branschen, så det har kanske varit bra att det inte gått så fort. Vi har gjort misstag och samlat erfarenhet i vår takt och nu är vi redo för tillväxt”, säger Jessika Nilsson.

Ett stort fokus ligger på hållbarhet och att stödja lokala initiativ. 

”En stor utmaning här i Afrika är att det måste bli mera lönsamt för den lokala befolkningen att skydda naturen, annars försvinner den med befolkningsutökningen och med de klimatproblem vi står inför". 

Att bo i Sydafrika är väldigt annorlunda mot att bo i Sverige, såväl sett till vardagen som till att bygga bolag. Kapstaden lockar med gyllene stränder men är även känd för sin kriminalitet, vilket kräver ett mer aktivt säkerhetstänk. 

Att driva bolag som ung kvinna kan också mötas med reaktioner ibland.

”Ibland ringer folk mig och vill prata med ägaren eller managern. Eller ser mitt kort där det står ”Dr” och undrar om det är jag. Men kvinnofrågorna är jätteaktuella nu och det har varit enorma demonstrationer, det sker en attitydförändring”, säger Jessika Nilsson.

Läs fler artiklar
LÄS MER