Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Evispot vill hjälpa bankerna att ge rättvisare lån – backas av Lena Apler

Lena Apler, grundare Collector Bank och Thomas Selldén och Sebastian Larsson på Evispot. Foto: Tor Johansson och Press

“Väldigt glada.”

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Evispot har utvecklat en mjukvara som använder AI för att hjälpa långivare att få fram ett rättvisare beslutsunderlag när de ger ut lån. Genom att använda sig av fler variablar som samverkar får man fram ett kreditbetyg som inte missgynnar exempelvis nyutexaminerade, egenföretagare eller nyinflyttade som tidigare har haft svårt att få lån. 

Enligt deras egna siffror har deras kunder, som alltså är banker och andra långivare, i genomsnitt fått 15% ökad konvertering av lån utan att öka risken.

Nu får bolaget in 6 miljoner kronor från bland annat Lena Apler, som grundade Collector Bank (och nyligen gick med i Breakit Impact challenge – gör det ni också).

“Produkten förklarar och tillämpar AI enkelt och transparent. Dessutom lätt att implementera och nyttiggöra för bank och finans i stor skala.”, säger Lena Apler i ett pressmeddelande.

Kapitalet kommer in i form av en nyemission där, förutom Lena Apler då, även Almi Invest och affärsänglarna Peter Bergh och Bertil Görling går in. Dessutom fortsätter Chalmer Venture att satsa på Evispot.

Pengarna som nu kommer in i bolaget ska användas till att vidareutveckla mjukvaran.

“Vi har jobbat väldigt nära kunderna och nu vill vi kunna öka takten ett snäpp”, säger Sebastian Larsson, vd på Evispot.

“Vi har sett mer kundbehov än vad vi har kunnat utveckla för.”

Han är mycket nöjd med investerare som har kommit in. Han och medgrundaren Tomas Selldén har båda teknikbakgrund och ville gärna ha in några med annan kunskap.

“Vi är väldigt glada över att få in dessa investerare med deras erfarenhet, kompetens och nätverk i Evispot”, säger Sebastian Larsson.

Förra året omsatte bolaget 848.000 kronor och gjorde en förlust på 310.000 kronor.

Läs mer