Sök

Höstbudgeten 2019: Sänkt skatt för de rikaste – och rabatt på att anställa nyanlända

Finansminister Magdalena Andersson, statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin, samt finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund. Foto: Thomas Johansson/TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

4 saker ur budgeten som du bör känna till.

I morgon, onsdag, ska finansminister Magdalena Andersson lämna sin budget till Riksdagen. En hel del av innehållet i den så kallade höständringsbudgeten är dock redan känt. 

Här är några av de mest intressanta sakerna.

Sänkt värnskatt: 6 miljarder kronor

De som tjänar mest får en rejäl skattesänkning. Detta blir verklighet genom att den så kallade värnskatten, som innebär en extra skatt på fem procentenheter på inkomster över 56.300 kronor i månaden, tas bort. 

Värnskatten har varit lite av ett rött skynke för vissa politiker, då den var tänkt att vara tillfällig när den infördes av regeringen Persson som ett led i saneringen av de offentliga finanserna efter 90-talskrisen. 

Enligt finansdepartementet innebär den slopade värnskatten en skattesänkning på i snitt 17.700 kronor per år för de 345.000 svenskar som tjänar mest. Ju högre inkomst desto större blir effekten.

Sänkta arbetsgivaravgifter (ingångsavdrag): 1,7 miljarder kronor

Detta är en nyhet som direkt berör alla företagare i Sverige. Arbetsgivaravgiften sänks från 31 till 10 procent när företag anställer unga, nyanlända eller långtidsarbetslösa under deras två första år på, eller tillbaka på, arbetsmarknaden.

Investeringsstöd för solceller: 500 miljoner kronor

En tidig julklapp för de bolag som jobbar med solel. Exempelvis har e-handelskungen Pär Svärdson investerat i Solkompaniet. 

Ikea, som är på gång med att börja sälja solceller, jublar åt denna nyhet som presenterades i förra veckan. Då aviserade regeringen att man öka investeringsstödet för solceller med 500 miljoner kronor under 2019, och 835 miljoner kronor under 2020. 

Höjd skatt på plastpåsar: 2,9 miljarder kronor 

Är detta reformen som ska få butiker att sluta med plastpåsar? Förslaget är att lägga en skatt på tre kronor per påse, för att minska antalet påsar som vi svenskar använder. 

Det ska generera närmare 3 miljarder kronor till statskassan. 

Läs mer