Klarna-anställda cyklade till Berlin – "Visar att vi försöker"

Klarna Hållbarhet
Klarna-anställda cyklade till Berlin – "Visar att vi försöker"

Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Många anställda flög till konferensen i Berlin. Men i ett försök att minska klimatavtrycket fick de anställda också välja mellan andra alternativ. Det resulterade i ett helt tåg – och att ett gäng Klarna-anställda tog cykeln.

När Breakit lanserade Impact Challenge under våren var gensvaret enormt (anmäl er till höstens upplaga här). På kort tid accepterade hundratals företag vår utmaning, som handlar om att göra näringslivet klimatsmart.

Det gav också resultat – hela 227 bolag lyckades genomföra alla fem steg på bara 30 dagar. Här skrev vi om några av alla de saker som utmaningen ledde fram till.

Ett av bolagen som klarade utmaningen var betaljätten Klarna, som också prisades för sitt arbete i tävlingen. Bland annat satte bolaget, med cirka 2.500 anställda, upp målet att bli klimatneutrala lagom till årsskiftet. 

Samtidigt skulle Klarna skicka sina anställda på konferens till Berlin. Det innebar att cirka 1000 anställda skulle transporteras från Stockholm till den tyska huvudstaden under helgen. 

Vi har tidigare skrivit om att Klarna bokat ett helt tåg som ska ta de anställda som ville till Berlin.

Nu har Klarna hittat ytterligare ett transportalternativ åt de anställda – nämligen cykel.

“Det är 24 personer som cyklar från Stockholm. Parallellt med cyklisterna går en buss där de kan äta och vila under resan, och självklart går den på biobränsle för att ha så låg klimatpåverkan som möjligt”, säger Sara Davidsson, som bland annat är hållbarhetsansvarig på Klarna.

Gör det någon skillnad för klimatet att 24 personer väljer att cykla?

“Det handlar framförallt om att involvera medarbetarna i vårt hållbarhetsarbete. Det här kommer är såklart inte hela lösningen, men det är ett sätt att låta våra medarbetare kunna välja sitt transportsätt och därigenom vara med och påverka samt bidra.”

Enligt Klarna minskar utsläppen för de 24 anställda som väljer att cykla med 85 procent. Cyklarna tillsammans med bussen bidrar med cirka 2 ton koldioxid och flyget cirka 14,5 ton koldioxid, enligt bolagets egna siffror.

Själva idén till resan kom från Rachel Haines, som är HR-direktör på Klarna. Hon berättar att det finns en arbetsgrupp på bolaget som ansvarade för att sätta ihop resan, som krävde en hel del planering med delsträckor som skulle göra det möjligt för fler att delta även om man inte är en van cyklist.

“Logistiken var en stor utmaning. Vi planerade resan i detalj, allt från att bestämma busstopp till att säkerställa att vi väljer säkra vägar att cykla på och att vi har all utrustning som vi behöver. Klarnas sport och hälso-team har gjort ett fantastiskt jobb och planerat detta i minsta detalj”, säger hon.

Totalt har Klarna 429 medarbetare som åker tåg/buss och färja, 829 medarbetare på flyg och 24 på cykel och buss på färden till Berlin.

“Vi har sedan våren intensifierat vårt klimatarbete  och första steget för oss är att skapa en förståelse för vilka utsläpp vi har och vilken påverkan vi har på klimatet. Vi vill hitta en mätbarhet och transparens i vårt klimatarbete, och titta på hur vi kan minska vår klimatpåverkan redan från början, alltså proaktivt trycka ner vår påverkan innan den har uppstått. Vi har som mål att bli klimatneutrala vid årsskiftet och vill fram tills dess minska vårt klimatavtryck så mycket som möjligt, och sedan kompensera för de utsläpp vi inte kan minska innan dess”, säger Sara Davidson.

Breakit Impact Challenge är snart tillbaka för ytterligare en omgång under hösten. Vill du läsa mer om utmaningen och anmäla ditt företag till utmaningen? Klicka här!

Läs fler artiklar
LÄS MER