Sök

H&M förbereder stor kursändring – ska börja sälja andras kläder

H&Me-handelKläder

H&M:s vd Karl-Johan Persson. Foto: Pressbilder samt TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Här är den svenska klädjättens nya strategi.

I decennier har H&M-kedjans grundläggande affärsidé sett likadan ut. Bolaget har producerat egna kläder billigt, som sedan sålts genom det ständigt expanderande butiksnätet. 

Som kund har du kunnat välja bland olika plagg. Men de har, med få undantag, alltid varit av något av H&M:s egna varumärken. 

Men H&M, som i dag släppte nya försäljningssiffror, planerar nu att förändra detta, kan Breakit avslöja. 

I en jobbannons publicerad på företagets hemsida söker bolaget nämligen en chef för externa varumärken. Denna person ska ansvara för att bygga upp ett team inom en ny funktion på företaget, kallad "collaborations & special collections". 

Det uttalade målet är att utveckla ett erbjudande av externa varumärken för H&M-brandet. 

"Syftet är att komplettera vårt erbjudande med externa varumärken för att addera spänning och energi", står det i annonsen. 

Vidare framgår att H&M ser stora möjligheter för att attrahera nya kundgrupper genom den nya strategin. 

Modellen med externa varumärken är inte ny för H&M-gruppen som helhet. Weekday, & Other Stories och Arket är några exempel på koncept som blandar upp de egna kollektionerna med varumärken utifrån.

För själva H&M-kedjan är det dock att betrakta som ett stort strategiskifte, speciellt mot bakgrunden att egna kollektioner ofta ger mycket högre marginaler per sålt plagg jämfört med när man köper in kläder från andra spelare. 

Nils Vinge, chef för investerarrelationer på H&M, tonar dock ned betydelsen. 

"Vi har externa varumärken på andra håll inom gruppen, och även inom H&M har vi det på exempelvis kosmetik. Så det är egentligen inget nytt", säger han till Breakit. 

Nils Vinge pekar också på att H&M historiskt sett sålt externa märken, som exempelvis Levis-jeans. 

Samtidigt är hela modevärlden är inne i en massiv transformation, där skiftet mot nätshopping innebär utmaningar för de klädkedjor som byggt sin framgång på ett massivt butiksnät. De måste nu hitta nya sätt att locka folk till butikerna, och kämpar för att hitta sin relevans i ett digitalt landskap. 

Även näthandeln som sådan som blir allt mer plattformsbaserad. 

Kinnevikägda Zalando har exempelvis nått stora framgångar genom att samla tusentals varumärken på sin sajt. H&M-gruppens lågprissatsning Afound är också uppbyggd på detta sätt. 

Frågan är om H&M ser en liknande framtid som ett alternativ, där sajten blir en shoppingdestination som rymmer många olika varumärken. 

Läs mer