Libra Method: Ny Facebook-bluff utnyttjar Mark Zuckerberg

FacebookfacebookLibra

Facebook Libra och Mark Zuckerberg utnyttjas av bedragarna. Foto: Skärmdumpar från Facebook och AP.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Efter Filip Hammar, Camilla Läckberg och Leif GW Persson.
Nu har turen kommit till Facebooks grundare.
Här utnyttjas Mark Zuckerberg i bedragarnas nya kryptobluff.

Breakit har i ett flertal artiklar granskat bitcoin-bluffarna på Facebook. Kända namn utnyttjas, mot sin vilja, för att locka svenskar med vad som sägs vara en fantastisk investering. 

De som nappar blir av med sina pengar, som pensionären Johnny

Nu har bedragarna hittat ett nytt upplägg, kan Breakit berätta. De skjuter in sig på Facebooks kommande kryptovaluta Libra.

I annonser riktade mot svenska Facebook-användare syns nu ingen mindre än Mark Zuckerberg, vd och grundare av Facebook.  

"I samma sekund som det lanserades skapade det redan nya miljonärer. Kan detta vara den bästa investeringen 2019?", står det i annonsen. 

Den som klickar landar på en sajt som utger som för att vara Expressens del för privatekonomi. Där väntar en lång text som beskriver hur Mark Zuckerberg i en intervju med ABC News ska ha tipsat om något som kallas "Libra Method".

"Det är viktigt att hoppa på pengatåget redan vid första hållplatsen. Kryptovaluta kommer att finnas kvar om ett år, men möjligheten att tjäna stora pengar försvinner redan den här veckan", ska Mark Zuckerberg ha sagt enligt artikeln. 

Texten är full av länkar till en plattform kallad "Libra Method By Facebook". Allt detta är naturligtvis trams. Målet är med all sannolikhet att lura mindre nogräknade personer på pengar.

Facebooks kryptovaluta är inte släppt ännu. Om Libra blir verklighet kommer kryptovalutan att vara knuten till traditionella valutor som dollar. Libra kommer därmed inte att bli en spekulationsvaluta, med stora svängningar i värdet, som exempelvis bitcoin. 

Det har blivit alltmer uppenbart att Facebook – ett av världens rikaste företag – inte klarar av att stoppa bedragarna. I mer än ett års tid har bluffannonser, som leder till fejkade nyhetsartiklar, pumpats ut till svenska Facebook-användare.

Hundratals svenskar har polisanmält bedrägerierna, men Polisen har svårt att hitta personerna bakom dem.

Nyligen sade Leif GW Persson att han ska vidta åtgärder mot Facebook, som de facto tjänar pengar på annonserna. 

"Jag har inget hopp om att kunna gripa de här skurkarna som ligger bakom själva operationen. Men däremot kan jag naturligtvis se till att försöka göra livet surt för distributören, i det här fallet Facebook", sade Leif GW Persson i Efterlyst. 

Facebook har tidigare sagt att man vidtar åtgärder för att få bukt med problemet. 

"Vi tar detta väldigt, väldigt, allvarligt och investerar mycket pengar för att hantera det. Men vi är inte framme än. Vi har arbete kvar att göra och måste testa nya sätt för att hålla denna typ av missbruk borta från plattformen", sade bolagets nordiske kommunikationschef till Breakit i somras. 

Vill du veta vad som händer om du lämnar ditt telefonnummer till bedragarna? Missa inte Breakits stora granskning av Facebook-bedragarna.

I vår podcast kan du också lyssna på våra samtal med några av dem. 

 

Läs mer