Spotifys satsning – goda nyheter eller dödsstöt för Pacemaker?

Spotifys satsning – goda nyheter eller dödsstöt för Pacemaker?

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Den hajpade dj-appen Pacemaker har fått konkurrens från Spotify. Men grundaren Jonas Norberg är inte orolig.

I går stod det klart att Spotify lanserar tjänsten Spotify Party – en ny typ av spellista som anpassar musiken beroende på vilket humör lyssnaren är på. Bland annat kan användaren anpassa tempot baserat på vilken tillställning som pågår.

Förutom att det är en helt ny tjänst för Spotify så innebär lanseringen att Spotify nu tar upp kampen med ett annat svenskt techbolag – Pacemaker. Den svenska dj-appen, som tillåter användarna mixa sin egna musik både manuellt och med hjälp av sin artificiella dj ”Mållgan” (ja, namnet är taget från Alfons Åbergs låtsaskompis), har fått mycket uppmärksamhet det senaste året. Så sent som för ett par veckor sedan lyfte Apple appen som en av årets bästa appar. 

Enligt Jonas Norberg, grundare och vd för Pacemaker, är Spotifys intåg på marknaden däremot inte något större hot för bolaget. Det ska snarare ses som att mixen äntligen är på väg att slå igenom, menar han.

”Det som är så extremt bra med att Spotify nu går in är att de sätter mixen på kartan. Eftersom de gör det så är det klart att andra kommer att följa efter. Apple Music kommer göra någonting, Deezer måste göra någonting. Samtidigt har vi patent på mixtekniken, bäst teknik och ett stort försprång framför alla andra”, säger han till Breakit.

”Vi tror på mixen som nästa generations playlist.”

Men man skulle väl också kunna se det som att ni precis fått en mardrömskonkurrent?

”Man kan se det så. Men jag är rätt övertygad om att så inte är fallet. Jag har länge pratat om att mixen är nästa playlist och när Spotify nu kliver in med dunder och brak, då blir mixen plötsligt superintressant. Det är klart att hela marknaden öppnas upp då.”

I dag, torsdag, lanserar Pacemaker en ny version av sin dj-app för telefoner. Till skillnad från tidigare versionen, då deras automatiska DJ själv valt vilken ordning musiken ska mixas, kan användarna nu påverka hur man vill lyssna på låtarna. Ungefär som en vanlig Spotify lista (idag finns det 1,5 miljarder playlists på plattformen) – bara att tekniken därefter mixar ihop låtarna så att det ”flyter ihop” på ett bättre sätt.

”Det är fortfarande Mållgan som automagiskt skapar en fantastisk mix mellan låtarna, men det är användarna som kontrollerar honom. Jag skulle säga att skillnaden mellan en playlist och en mix är att en mix ger ett större utrymme att personalisera playlisten. Men med vår update blir det mycket roligare att skapa playlist. Jag tror att mixen på sikt kan komma att ersätta spellistan.”

”2016 är the year of the mix.”

Er teknik känns spontant som ett intressant komplement till Spotify, inte minst med tanke på att de börjat nosa på samma områden. Hoppas du på ett uppköpsbud från Daniel Ek?

”Vi har haft ett nära samarbete sedan många år tillbaka. Vi var första dj-appen någonsin och ordnade licenserna åt oss och och vi uttvecklade API:erna för DJ:ing tillsammans med Spotify i ett extremt nära samarbete. Så vi har en lång historia. Spotify är ett fantastiskt bolag och som svenne kan man inte vara annat än stolt.” 

Läs fler artiklar
LÄS MER