Vivino börjar sälja vin i Sverige – levererar hem med Budbee

VivinoAlkoholVin

Heini Zachariassen, grundare av Vivino. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Danska Vivino backas tungt med svenskt riskkapital – nu utmanar vinappen monopolet och börjar med försäljning i Sverige.

Den danska vinappen Vivino lanserades redan 2010 och fungerar som ett slags socialt medie för vinentusiaster. Bolaget backas av tunga investerare. Bland annat svenska Creandum, som enligt Di Digital har skickat in cirka 50 miljoner kronor i bolaget sedan 2016. Bolaget värderas till cirka 2 miljarder kronor.

Men Vivino är inte bara en app för folk som vill hitta information och betygsätta sina viner. I flera länder har de också börjat distribuera vin från olika försäljare. Nu tar bolaget klivet in på den svenska, något snåriga, alkoholförsäljningsmarknaden.

Enligt ett mejl som skickats ut till användare meddelar bolaget att de nu lanserar sin tjänst Vivino Erbjudanden på svenska marknaden, där det går att köpa viner online och få dem hemlevererade i samarbete med Budbee. 

“Idag lanserar vi Vivino Erbjudanden som innebär att du kan köpa de bästa vinerna direkt i appen eller på webben genom bara ett par knapptryckningar. Betala med kort i kassan och få vinerna levererade hem till dörren med Budbee”, går det att läsa i mejlet. 

Det verkar inte gå att göra några köp i appen ännu – i webbläsaren går det däremot att lägga sina beställningar.

Vivinos vd Chris Tsakalakis har tidigare i år sagt att de siktade på en lansering i Sverige. Däremot visste han inte om det skulle ske i samarbete med Systembolaget eller någon annan aktör. Något som inte heller framgår av mejlet som skickats till användarna.

”Vi hoppas lansera i fyra länder 2019, varav Sverige är ett. Det sker antingen i samarbete med Systembolaget eller vid sidan av dem. Vi måste lösa juridiken och se vad som händer i tvisten mellan Systembolaget och Winefinder.se först”, sade Chris Tsakalakis tidigare till Di Digital.

Tjänsten Winefinder har tidigare försökt sälja vin i Sverige genom aktörer som City Gross och Mathem. Båda dessa samarbeten har senare avslutats efter tvister med Systembolaget. Samarbetet med Mathem avslutades tidigare i år efter att Winefinder stämts för marknadsföring och försäljning av alkohol, något som Systembolaget har monopol på.

Enligt en presstalesperson på Systembolaget finns det inget samarbete med Vivino idag.

Breakit söker representanter för Vivino.

Läs mer