Jocke & Jonna köpte drömvillan på bolaget – hyr ut den till sig själva

Jocke och Jonna AB influencers Youtube
Jocke & Jonna köpte drömvillan på bolaget – hyr ut den till sig själva

Jocke och Jonna. Foto: Press.

Caroline Englund

Reporter

Youtube-stjärnorna Joakim och Jonna Lundell köpte sin lyxvilla utanför Norrköping genom sitt gemensamma aktiebolag. Men eftersom de inte bara arbetar utan också bor i huset måste de betala 25.000 kronor i månaden i hyra – till sig själva.

Joakim och Jonna Lundells videos på Youtube drar miljonpublik och de har utsetts till mäktigast i sociala medier två år i rad. De har också skrivit böcker, producerat musik och har en egen tv-serie på Dplay. Parets aktiebolag drog under förra året in drygt 11 miljoner kronor och gjorde en vinst på drygt 2 miljoner kronor. Lönekostnaderna landar på cirka 2 miljoner kronor.

I slutet av 2017 köpte Jocke och Jonna en storslagen villa i hemstaden Norrköping, något som uppmärksammades stort i medierna. Joakim Lundell själv uppger på Facebook att de betalade 8,7 miljoner kronor för den.

Men det är en sanning med viss modifikation. I parets färska årsredovisning dyker villan nämligen upp som en tillgång som tillhör företaget. Där framgår att Jocke och Jonnas bolag äger byggnader och mark till ett värde av cirka 9 miljoner kronor.

Danjal Kanani som är ekonomiansvarig och suppleant i Jocke och Jonnas bolag bekräftar för Breakit att villan är köpt genom bolaget.

”Vi har hela vår verksamhet där. Kanal 5 är där varje dag och spelar in och Jocke och Jonna gör alla sina Youtubevideos där. Vi har också anpassat huset efter hur vi jobbar och har till exempel inbyggda studiolampor. Sedan får Jocke och Jonna såklart stå för de privata delarna”, säger han till Breakit. 

Att köpa en bostad genom sitt företag är inget olaglig eller ovanligt, enligt Skatteverket. De som bor i huset behöver däremot varje månad betala en marknadsmässig hyra till bolaget eller annars förmånsbeskattas för värdet av vad det skulle kosta att hyra huset. 

Joakim och Jonna Lundells hus är cirka 500 kvadratmeter stort och har pool, gym och golfbana. Enligt Danjal Kanani har huset delas upp i två delar – en privat och en företagsdel. Företagsdelen är husets övervåning och har egen ingång. Där finns studiolampor, kontrollrum och allt annat som behövs för parets produktioner, all inredning i den delen står företaget för.

För den privata delen betalar paret 25.000 kronor i månaden i hyra till sitt eget bolag. Detta gör att de slipper betala förmånsskatt. 

”De har kanske har planer på att köpa loss huset längre fram eller köpa något eget. Samtidigt måste de ju jobba hemma. Spelar man videos om sitt liv känns det inte äkta om man gör det någon annanstans”, säger Danjal Kanani.

En skatteexpert som Breakit har pratat med säger att det vanligaste skälet till att man köper en bostad genom sitt aktiebolag är att man har mycket pengar i bolaget men kanske inte lika mycket pengar privat och att man anser att det kostar för mycket i skatt att ta ut pengarna det kostar att köpa bostaden i lön eller utdelning. 

Det kan också handla om att man vill använda bolagets pengar för att investera.

Läs fler artiklar
LÄS MER