Nej, pengar är inte allt – här är 5 bevis på att gamla kapitalismen är på väg att dö

Breakit Impact Challenge
Nej, pengar är inte allt – här är 5 bevis på att gamla kapitalismen är på väg att dö

Carin Roeraade

Impact-ansvarig

Breakits nya head of impact ser hoppfullt på framtiden och presenterar 5 bevis för att "hållbar kapitalism" inte längre är någon utopi.

Under 70–talet var många engagerade i freds– och miljörörelsen och demonstrerade mot kärnvapen och miljöhot. De fick då massiv kritik för att de tog med sig sina barn ut i demonstrationstågen. Kritikerna hävdade att det skulle skapa ångest hos barnen. Liknande röster hörs idag om hur Greta Thunbergs aktivism påverkar unga just nu.

Men studier som gjordes under 70–talet visade på motsatsen – de barn med föräldrar som var engagerade hade MINST framtidsångest. Engagemang kräver nämligen hopp. När barn ser att föräldrar engagerar sig tolkar de det som att det finns framtidshopp. Loppet är inte kört. 

Jag blev mamma för lite mer än ett år sedan och det finns inget jag hellre ger min son än framtidshopp. Därför valde jag att ta tjänsten som Head of Impact på Breakit och därför väljer jag att ha samma inställning gällande klimatförändringarna som Christiana Figueres, diplomaten som lyckades samla världens länder kring Parisavtalet, “envis optimism”. 

Vad finns det då för aktuella bevis som kan elda på min envisa optimism, tränga undan klimatångesten och ge framtidshopp?

Bevis 1: Kapitalismens kärna skiftar fokus

Platsen är USA, året är 2019. Trump är president.
Vad händer? En grupp med landets främsta företagschefer från USAs ledande företag träffas i nätverket, Business Roundtable. Sedan 1978, har det här nätverket enats om vad amerikanska företags primära syfte ska vara. Och det har alltid varit samma sak – skapa vinst åt ägarna.

I år när 181 chefer, däribland Apples Tim Cook och Amazons Jeff Bezos, samlades lät det annorlunda. Fokus var nu på olika typer av hållbart företagande! (Läs mer här)

Vi går alltså här från en motsättning mellan pengar och värderingar till en reell förhoppning om att de går att kombinera. ”Hållbar kapitalism” är inte längre politisk dröm, det händer här och nu.

Bevis 2: Lönsamt med klimatsmarta lösningar

Har gröna alternativ verkligen en chans mot fossila bränslen? Ja, om de inte är dyrare än alternativet. Och om det investeras pengar i långsiktigt hållbara lösningar. Detta har klassiskt fossilbränsle–tunga länder som exempelvis Förenade Arabemiraten gjort. Vad har det lett till? Prisras på solceller. Idag är det i Dubai billigare att producera el via solkraft än via fossil–eldade kraftverk. 

Ett annat exempel? Produktionskostnaden för litiumbatterier, de som finns i Tesla–bilar, har sedan 2010 sjunkit med 80%. Långsiktiga investeringar i hållbar teknik lönar sig alltså. 

Bevis 3: Greentech

Kan tech–branschen rädda oss? Ja, men kanske! Greentech växer just nu starkt med drivna entreprenörer som startar klimatsmarta initiativ. Och, åter igen – det är stekhett rent ekonomiskt!

I våras investerade exempelvis Baseload capital, med techmiljardärerna Bill Gates, Jeff Bezos och Mark Zuckerberg, i svenska företaget Climeon, som omvandlar lågtempererad spillvärme, samt geotermisk värme, till ren elektricitet. Eller nu i augusti när företaget Volta Greentech som ska få kornas pruttar att innehålla mindre metan (som spär på växthuseffekten) fick in sin första stora investering på 3 miljoner kronor. Spännande!

Bevis 4: Påven är med!

I somras utlyste Påven klimatkris och varnade för katastrofala följder om uppvärmningen fortsätter. Han uppmanade till en radikal energi–transformation. Vilka tyckte han skulle ta täten i arbetet? Unga människor och företag.

Varför är det hoppfullt att påven är med på tåget?

En herrans massa människor lyssnar på honom och följer hans råd. Världens största influencer kan vi kalla honom. 

Bevis 5: Impact Challenge!

Det femte, och för mig, mest aktuella beviset. I våras drog Breakit igång vår stora klimatsatsning Impact Challenge där vi utmanade det svenska näringslivet att bli klimatneutralt på 30 dagar, med hjälp av fem steg som vi tog fram tillsammans med en rad experter. Vad hände? 431 bolag registrerade sig!
Effekterna blev många, bland annat dessa; 308 bolag har tagit fram resepolicies som märkbart kommer att minska deras utsläpp. 320 har bytt till ett grönt elavtal, eller ställt krav på sin hyresvärd om detta, 250 företag har klimatanpassat sin affärsmodell. Och mycket mer! Läs om resultaten från vårens omgång här. 

Så, var med och skapa framtidshopp du också! Registrera ditt företag till höstens omgång av Breakit Impact Challenge. Tillsammans gör vi skillnad!

Anta utmaningen och registrera dig här! 

Läs fler artiklar
LÄS MER