Schibsted köper merparten av mäklarförbundets Hemnet-aktier

Hemnet

ROLV ERIK RYSSDAL, VD SCHIBSTED. FOTO: PRESSBILD.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Medlemmarna i Fastighetsmäklarförbundet fick beskedet på onsdagskvällen.

Efter månader av förhandlingarna blev affären mellan Fastighetsmäklarförbundet och den norska mediejätten Schibsted klar på onsdagen.

Uppgörelsen innebär att Fastighetsmäklarförbundet säljer 15 procent av aktierna i Hemnet för 225 miljoner kronor.

Redan i maj tackade Swedbank och Svensk Fastighetsförmedling, som tillsammans kontrollerar 50 procent av Hemnet-aktierna, ja tll att sälja sina aktier. I mitten av november följde Mäklarsamfundet efter och bestämde sig för att sälja 15 procent av Hemnet-aktierna och behålla 10 procent av sina aktier.

I och med onsdagskvällens besked så kommer Schibsted att äga 80 procent av bostadssajten Hemnet som i transaktionen värderas till 1,5 miljarder kronor.

Fastighetsmäklarförbundet är den av de fyra nuvarande ägarna av Hemnet som varit mest avvaktande till Schibsteds bud. Förbundets ordförande Erik Olsson har tidigare sagt till Breakit att han kunnat sälja till någon av de andra budgivarna. Däremot välkomnar han att Hemnet nu får en starkare ägare.

”Jag tycker att det är positivt att vi får in en majoritetsägare i Hemnet. Tidigare har det varit svårt att driva bolaget effektivt eftersom det varit minst tre parter som varit tvungna att komma överens för att fatta ett beslut. Nu behöver Schibsted bara vara överens med sig självt a och det är enklare”, säger Erik Olsson.

Han informerade under onsdagskvällen förbundets runt 1000 medlemmar om beslutet. Tack vare att Fastighetsmäklarförbundet behåller 10 procent av aktierna i Hemnet så kommer förbundet även få en styrelseplats i bostadssajten.

"På så sätt ändå ha en fot med i spelet om Hemnet framöver. Fortfarande har vi inte skrivit under något kontrakt men det är planen att vi ska göra inom kort”, säger Erik Olsson.

Finns det en risk att Konkurrensverket underkänner affären?

”Det är en jätteintressant fråga. Jag har ingen aning faktiskt. Schibsted har lagt ner mycket kraft på den frågan och de är övertygade om att Konkurrensverket ska godkänna affären. Vi får se helt enkelt”

Vad ska ni göra med pengarna?

”Det är en fråga som vi knappt ägnat någon kraft hittills. Vi i styrelsen får börja fundera på det nu och sedan återkomma med ett förslag till medlemmarna".

Läs mer