USA höjer styrräntan - här är vad det betyder för svenska startups

FedRäntor

Janet Yellen. Foto: Cliff Owen/AP/TT

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Den amerikanska centralbanken höjer räntan för första gången på nästan tio år. Allt annat lika innebär det mindre pengar till riskfyllda aktieinvesteringar - som oprövade techbolag.

USA:s centralbankschef Janet Yellen meddelade klockan 20 på onsdagskvällen, svensk tid, att landet höjer styrräntan med 0,25 procentenheter, vilket är den första höjningen sedan 2006. Det är den största finansiella märkeshändelsen på mycket länge.

"Men varför ska svenska startupentreprenörer bry sig om det?", kanske någon undrar.

Det är sant att centralbankers göromål först och främst påverkar aktörer som banker, stora industriföretag och bolånetagare. Men i ett större perspektiv finns det goda anledningar för techbolag att hålla koll på vad Fed i USA och andra centralbanker gör.

Onsdagens räntehöjning markerar början till slutet på en period med makalös penningpolitisk expansion. Centralbankernas stimulanser har pressat ner räntorna - och därmed tryckt upp priset på aktier eftersom många ränteinvesterare söker avkastning på annat håll.

Parallellt med det har stora techbolag börjat vänta allt längre med att gå till börsen. De två sakerna, bottenlåga räntor och allt senare börsnoteringar, har fått pensionsfonder och andra blytunga kapitalförvaltare att blicka mot mer riskfyllda investeringar utanför börsen.

Och där är vi framme vid svenska startups.

När räntorna nu vänder uppåt igen blir det mer attraktivt för aktörer som Skandia Liv att stoppa in pengar i statsobligationer. Då blir det mindre pengar över till Creandums techfonder - och således mindre pengar till startups.

När pendeln nu svänger tillbaka kommer en del av de mest riskfyllda bolagen ha svårare att få in pengar till de värderingar som entreprenörerna helst vill se.

För internetsektorn i stort är det dock inte negativt att Fed höjer räntan. Orsaken till höjningen är trots allt förbättrad konjunktur i världen - främst i USA. Det bör innebära mer försäljning för de techbolag och e-handlare som har en någorlunda beprövad affärsmodell.

Läs mer