Cyanogen fyller på krigskassan - vill sno Android från Google

Google Cyanogen Android
Cyanogen fyller på krigskassan - vill sno Android från Google

FOTO: TT/AP/Paul Sakuma

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Amerikansk startup tar in 680 miljoner kronor från bland annat Twitter och Rupert Murdoch för att bryta Googles dominans i mobilen.

Cyanogens affärsidé är att erbjuda en öppen version av operativsystemet Android - utan krav på att använda sökjättens appar. Sådana finns redan men begränsar ofta användarupplevelsen.

Google kräver att alla versioner av Android antingen måste använda alla sökbolagets appar (Google maps, Youtube och så vidare) - eller inga alls. Om de används måste de sitta fast på hemskärmen.

Eftersom Android har ungefär 75 procents marknadsandel i världen, och betydligt högre i den del av världen där internet växer mest, innebär det att Googles dominans blir allt starkare.

Cyanogen har tagit fram två alternativa varianter av Android, båda med syftet att ge mobiltillverkare ett alternativ till Googles tjänster.

"Vårt mål är att bygga en öppen plattform som ger nya möjligheter för hela det mobila ekosystemet, från utvecklare till hårdvarutillverkare, och framför allt till konsumenter", säger Cyanogens vd Kirt McMaster i ett pressmeddelande.

Riskkapitalrundan leddes av Premji Invest men även chiptillverkaren Qualcomm, mobiloperatören Telefonica, mikrobloggen Twitter samt mediemogulen Rupert Murdoch finns med bland de nya ägare som pumpar in 680 miljoner kronor i Cyanogen.

Läs mer

Googles tunga utspel – vad betyder det egentligen?

Efter Spotifys personalreform - Mark Zuckerberg tar pappaledigt

Google väntas överklaga EU-böter

Läs fler artiklar
LÄS MER