Sök

Miljardär backar svensk startup - nu utmanar de storbankerna

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Finansdoldisen Peter Gyllenhammar fixar lån på 100 miljoner kronor och går in med kapital i Capcito.

I spåren av finanskrisen har det idag blivit betydligt svårare för småföretag att låna pengar av det traditionella banksystemet än vad det var tidigare. Det har drivit på tillväxten bland fristående finansbolag och det är inom detta segment som startupen Capcito nu ger sig in.

Med kapital från finansmannen Peter Gyllenhammar och en egenutvecklad teknikplattform är målet att snabbt ta en position. Peter Gyllenhammars fastighetsbolag Galjaden har redan från start säkrat krediter på 100 miljoner kronor som Capcito kan låna ut. Galjadens vd Martin Hansson går i samband med transaktionen in i styrelsen i Capcito.

”Vi ska kunna snurra de pengarna ganska snabbt så på ett år handlar det säkert om närmare någon miljard som vi kan låna ut”, säger Michael Hansen, vd och medgrundare till Capcito.

Affärsidén är att via den egna digitala plattformen erbjuda småföretagare lån på sina fakturor. Genom att koppla ihop låneansökan med molnbaserade bokföringstjänster kan Capcito göra snabba kreditbedömningar.

”Vi har integrerat vår plattform med de stora redovisningssystemen. På mindre än tre minuter ska du som företagare få ett konkret svar på hur mycket du kan låna och till vilken ränta”, säger Michael Hansen.

Han, Mattias Axlind och Henrik Dyberg har jobbat med projektet under drygt ett års tid. Fram tills nu har de finansierat utvecklingen själva men nu går Peter Gyllenhammar, via Galjaden, in med fem miljoner kronor i riskkapital. Pengarna ska främst användas till att marknadsföra tjänsten i Sverige.

”Vi har inte spikat någon tidsplan men målet är att skala upp verksamheten i första hand i Norden. Vi vill absolut gasa på detta internationellt men först ska vi bevisa oss här i Sverige”, säger Michael Hansen.

I USA finns bolag som jobbar med en liknande modell, till exempel Kabbage, Bluevine och Fundbox. Kabbage värderades till 1 miljard dollar när bolaget i oktober tog in motsvarande 1,1 miljarder kronor i riskkapital. 

”Vi har inte hittat någon i Europa som jobbar på samma sätt”, säger Michael Hansen som flaggar för att Capcito snabbt kan öka sin låneram om det krävs:

”I uppgörelsen vi gjort med Galjaden så kan vi få in mer kapital när det krävs. Det beror på hur snabbt verksamheten utvecklas”.

Peter Gyllenhammar har på egen hand byggt upp en förmögenhet genom investeringar i både noterade och onoterade bolag. I sitt ägarbolag Peter Gyllenhammar AB har han idag ett eget kapital på drygt 900 miljoner kronor. Fastighetsbolaget Galjaden ägs av Peter Gyllenhammar AB.

Läs mer