Sök

Annonssamarbete med Qred

Genusprofessor och kock öppnade krog för social rättvisa: ”Vi ville skapa förändring”

VS Brodie och Jami Weinstein driver Whippet Lab & Social Justice Club på Södermalm i Stockholm.

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Efter det amerikanska presidentvalet 2016 knöt många näven i fickan.
Jami Weinstein och VS Brodie? De drog igång en restaurang på Södermalm i Stockholm.

Manhattan, New York, 8 november 2016. Jami Weinstein står på golvet i ett kongresscenter i staden hon vuxit upp i och väntar på att demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton ska komma ut. Men det förväntade segertalet blir aldrig av. 

”Jag var förkrossad”, säger Jami Weinstein, till vardags professor i genusvetenskap på Linköpings universitet – men sedan hösten 2017 även restaurangägare tillsammans med sin långvariga amerikanska vän tillika kock, VS Brodie.

”Jag kom hem till Sverige och ville göra något, skapa ett forum för kanalisera ett motstånd motståndet. En krog tillägnad aktivism och social rättvisa”.

Restaurang, mötesplats, brygginkubator

Whippet Lab & Social Justice Club ligger på Rutger Fuchsgatan i Stockholm. En restaurang som erbjuder vegetarisk mat och fiskrätter från en säsongsbetonad, roterande meny. En mötesplats för HBTQ-, antirasistiska, feministiska och invandringspositiva människor och rörelser. Och en brygginkubator, där den som vill starta ett mikrobryggeri men inte har medel eller utrymme att göra det på egen hand, kan få en möjlighet, och där spännande samarbeten kan förverkligas.

Jami Weinstein och VS Brodie hade en tydlig vision för Whippet Lab. Vilken typ av verksamhet de ville ha – och hur de skulle nå dit. 

Vi ville inte ha ett stort bryggeri som äger våra kranar och därmed oss.

”Vi vill vara oberoende. Det gör att vi måste vara kreativa vad gäller finansieringen. Vi ville inte ha ett stort bryggeri som äger våra kranar och därmed oss. Vi arbetar bara med små leverantörer som vi känner samhörighet med och som inte behandlar oss som en jättekund”. 

Under våren 2017 drog Jami Weinstein och VS Brodie igång arbetet i lokalen på Rutger Fuchsgatan. Whippet Lab finansierades med egna pengar, några passiva delägare samt ett banklån. Men för att färdigställa restaurangen och bryggeridelen samt förverkliga några andra projekt, saknades kapital. 

Jamis pappa, också entreprenör, tipsade om att kolla upp möjligheten till företagslån hos andra aktörer än de stora bankerna. Snart upptäckte Jami det Stockholmsbaserade fintechbolaget Qred.

Mer än bara siffror på ett papper

”Qred stod ut från andra bolag i sättet de kommunicerade med oss och hur de tog sig tid att lyssna till vår vision, vår affärsplan. För Qred är vi mer än bara siffror på ett papper, de ser Whippet Lab som en helhet och trodde tidigt på oss, trots att vi inte hade någon större erfarenhet av restaurangbranschen”. 

Vad kan Qred göra för ditt företag? Läs mer här!

Under sommaren 2017 kunde Jami Weinstein och VS Brodie färdigställa Whippet Lab & Social Justice Club. Samarbetet med Qred har fortsatt.

”Vi har lånat under flera omgångar av dem. Vi pratar ofta i telefon, de finns där när vi behöver dem och hjälper oss på många sätt då vi är ganska nya i branschen, säger Jami Weinstein och gör en jämförelse med universitetsvärlden, där hon dagligen möter studenter med olika bakgrunder och förutsättningar:

”Jag får ofta in otroligt bra uppsatser från studenter som under uppväxten har fått med sig med sig en rad verktyg för att lyckas med det akademiska arbetet.  Samtidigt har jag studenter som saknar den bakgrunden men ändå skriver fantastiska uppsatser utifrån sina förutsättningar. Jag tror Qred ser den senare kvaliteten hos oss och det är väldigt smickrande”.

Blickar framåt

Två år efter öppnandet har Jami Weinstein och VS Brodie förverkligat den ursprungliga visionen. Hantverksglädjen präglar hela menyn; maten, drinkarna och inte minst de bokstavligt talat lokalproducerade ölsorterna från brygginkubatorn. Motståndet, aktivisterna, har också fått ett hem här, i form av seminarier, välgörenhetskvällar, fester samt en gratis filmklubb. 

Nu blickar ägarna framåt för att utveckla konceptet. Det finns planer på att börja göra gin i samarbete med ett litet svenskt destilleri och snart får VS Brodie kanske vänskaplig konkurrens i köket:

”En gång i månaden ska vi anordna middagar för nyanlända, där gästkockar från hela världen lagar maten. Förhoppningen är att det leder till en egen matfestival för nyanlända om något år eller så", säger Jami Weinstein.

Småföretagare? Läs mer om vad Qred kan göra för dig här!

Jason Francis, medgrundare och vice vd på Qred, om Whippet Lab:
”När Jami hörde av sig till oss hade hon kommit långt med sin affärsidé, som vi tyckte var unik i Stockholms restaurangvärld. Jami kom från den akademiska världen och ville satsa på en ganska svår bransch, men hennes enorma passion i kombination med en tydlig vision och en väl underbyggd affärsplan gjorde att vi trodde att hon och VS Brodie kunde lyckas. För mig är det ett stort nöje att vara Jamis kontakt på Qred och jag försöker gå dit så ofta jag kan för att få njuta av god mat och en fantastisk atmosfär.”

Läs mer