Let's deal-grundarens största utmaningar – och bästa entreprenörstips

Entreprenör Scaleup Day
Let's deal-grundarens största utmaningar – och bästa entreprenörstips

Alexander Hars, medgrundare Let's deal. Foto: Press

Diana Demin

Marknadskoordinator

Från pank till dubbelsuccé – entreprenören Alexander Hars delar med sig av sina viktigaste insikter kring att driva bolag. Missa inte honom som en av talarna på Breakit Scaleup day i Göteborg den 10 oktober.

Alexander Hars är en av Göteborgs mest kända entreprenörer – och han har varit med i spelet länge. Han startade sitt första bolag 2002, tillsammans med Lars Karlsson som han träffat på Chalmers. 

Bolaget var System OK – en backup-mjukvara som räddade kraschade datorer. IT- och tech-hajpen var inte densamma som den är i dag, och det var tufft att driva bolaget. Bristen på riskkapital gjorde att grundarna fick leva på sina egna besparingar från studietiden.

Men 2005 vände det. Bolaget gick från 1 miljon kronor i omsättning året innan till 20 miljoner kronor. Vinsten blev 16 miljoner och året därpå såldes bolaget till amerikanska Sonic Solutions, som är kända för programvaran Roxio. 

Efter sin exit var båda grundarna sugna på att dra igång ett nytt bolag, och bestämde sig 2009 för att köra igen. Den här gången var det rabatter som gällde, och rabattjänsten Let's deal blev till. 

2015 togs en ny delägare in – mediekoncernen Schibsted, och omsättningen i bolaget rusade. Senare samma år valde Alexander Hars att lämna sin post som vd och därmed en operativ roll i bolaget.

I dag har han lämnat hela rabattbolaget bakom sig och ägnar sig istället åt sitt nyaste bolag Alva – sängklädesföretaget som satsar på hållbarhet och etiskt försvarbara arbetsförhållanden. Och det går bra – under sitt första kvartal omsatte bolaget över 1 miljon, och fortsätter växa. 

Den 10 oktober är Alexander Hars en av talarna på Breakits tillväxtevent Scaleup day i Göteborg. Där kommer han berätta mer om sin resa från pank till dubbel startupsuccé, och dela med sig av de viktigaste insikterna kring att driva ett skalbart bolag.

Innan dess passade vi på att ställa ett par frågor om hans bästa tips till andra entreprenörer som vill skala upp sitt bolag. Spana in hans svar här nedan!

Vad har varit din största utmaning hittills som entreprenör?

"Det var med System OK 2004. Vi fick skära ner på tre personer och två av oss gick utan lön i sex månader innan vi fick in den första stora affären som gjorde att bolaget tog fart. Vi var rätt nära att lägga ner där och då."

Vad är den viktigaste lärdomen du önskat att du vetat innan du drog igång Let’s Deal och Alva?

"Ingen. Det är bara att köra och lösa problemen när de uppstår. Det finns inget facit."

Dina tre bästa tips till andra entreprenörer som vill ta sitt bolag till nästa nivå?

1. Våga gasa. Ska du växa måste du våga gå utanför din comfort zone. Det gäller allt från anställningar till investering i marknadsföring och så vidare.

2. Be om hjälp. Fråga människor som redan lyckats skapa bolag som växer snabbt. Ta hjälp av de som varit med om detta innan.

3. Sälj mer! Sitt inte inne på kontoret. Du måste ut och stänga stora affärer, det är det enda sättet. Pengar in först – sen löser sig allt annat på vägen.

Spana in hela programmet till Scaleup day i Göteborg och boka din biljett här! Bland resten av talarna finns allt från Mellby gård-vdn Johan Andersson, grundaren för Football Addicts Patrik Arnesson och Revolution Race-grundaren Pernilla Nyrensten.

Sugen på att gå på Scaleup day i Stockholm eller Malmö istället? Du hittar all information här!

Läs fler artiklar
LÄS MER