Sök

Söderhavsön stämde Internetstiftelsen på 200 miljoner – så gick det

Internetstiftelsen

Foto: Istockphotos.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Ön vill ha tillbaka sin domän.

I slutet av förra året rapporterade vi att Internetstiftelsen i Sverige hamnat i bråk med en oväntad motpart – nämligen en ö i Stilla Havet.

Den autonoma ön Niue drog till med en stämning på 200 miljoner kronor i ett bråk som handlade om sajtändelsen .nu, som är Niues toppdomän.

Internetstiftelsen har kontrollerat domänen sedan 2013, olovligen, enligt Niue som tyckte det var dags för kompensation.  I slutet av november förra året lämnades stämningen in.  

Nu har Stockholms Tingsrätt beslutat sig för att avvisa målet. 

I handlingarna framgår det bland annat att Niue uppmanats att ställa säkerhet, alltså för eventuella rättegångskostnader, och att målet annars kan komma att avvisas. Någon sådan säkerhet har inte ställts. Internetstiftelsen, med postadress inom Södertörns tingsrätt, har även hävdat att talan förts i fel tingsrätt vilket även det är grund för avvisning.  

Niues ombud Pär Brumark förtydligar att målet därmed inte prövats och att ingenting avgjorts.  

Enligt domen ska Niue och dess ombud, som övertagit öns talan, ersätta Internetstiftelsens rättegångskostnader och punga ut 230.000 kronor

Det här är en långdragen strid och för att förstå vad som hänt behöver vi backa tillbaka till 90-talet. Det var då stiftelsen IUSN slöt ett avtal med Niues dåvarande regering och köpte rättigheterna till domänen. Ett år senare upphävdes avtalet av en ny lag på ön och sedan dess har Niue hävdat sina rättigheter.

Beslutet kan överklagas fram till 19 september.

I en tidigare version av artikel stod det att ärendet avgjorts. Det korrekta är att det avvisats.

Läs mer