Sök

Mrkoll utsatt för konkurs-kupp – grundaren polisanmäler

MrkollKonkurs

Mrkolls grundare polisanmäler bluffaren. Foto: TT samt skärmdump.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Bolaget bakom Mrkoll försattes i konkurs, av en bedragare.

Under onsdagen lämnades en konkursansökan in till Stockholms tingsrätt. Där påstods att grundaren av den kontroversiella personupplysningstjänsten Mrkoll begärde sitt bolag – och sig själv – i konkurs. 

"Jag har gjort många misstag", hette det i konkursansökan. 

Resultatet blev att Stockholms tingsrätt fattade ett konkursbeslut. Det är kutym när ett företags ägare själv lämnar in en begäran om konkurs. 

Kruxet är dock att konkursansökan är skriven av en bedragare, som uppenbarligen vill sätta käppar i hjulet för Mrkoll-grundaren Simon Krantz. 

"Det är förfalskade handlingar. Ärendet är polisanmält och jag har överklagat till hovrätten, som kommer att upphäva beslutet", säger han till Breakit. 

Hundratals privatpersoner har anmält sajten – som närmast kan beskrivas som en utmanare till Lexbase – till Datainspektionen. 

De båda sajterna kommer dock undan med att publicera personuppgifter, eftersom de har ett så kallat utgivningsbevis. Det gör att verksamheten omfattas av grundlagsskydd. 

Bolaget Nusvar AB, som driver Mrkoll, omsatte 400.000 kronor i fjol, och gjorde en vinst på knappt 200.000 kronor. Simon Krantz vill inte avslöja hur mycket pengar den kontroversiella sajten drar in nu.

"Nusvar går mycket bra", säger han dock.

Han uppger också att Datainspektionen hittills inte har fattat något beslut kring Mrkoll. 

"Det finns inget som vi gör som strider mot några lagar", säger Simon Krantz.

Läs mer