Apple lyssnade på samtal – ber om ursäkt och dumpar personal

Apple
Apple lyssnade på samtal – ber om ursäkt och dumpar personal

AP Photo/Andy Wong.

Towe Boström

Reporter

"Inser att vi inte har levt upp till våra egna ideal."

I somras brakade det loss när det stod klart att Apple betalat konsulter för att lyssna på inspelade Siri-konversationer. Syftet var att förbättra Siris kvalitet genom att exempelvis låta anställda lyssna för att bedöma om aktiveringen var avsiktlig eller inte.

Användarna hade informerats om att deras data skulle kunna komma att användas, men inte att det handlade om avlyssning, Enligt the Guardian ska tredjepartsleverantörer kunnat  lyssna på konfidentiell information och även personer som haft sex.

Kritiken mot Apple blev tuff och kort därefter stängde techjätten ned det  globala programmet där underleverantörer lyssnat på Siri-konversationer. 

Idag, under onsdagen, gick Apple ut med en offentlig ursäkt efter en egen utredning.

“Som ett resultat av vår undersökning inser vi att vi inte fullt levt upp till våra höga ideal, och för det ber vi om ursäkt”, skriver Apple i ett pressmeddelande

Här förklarar Apple visionen och tekniken bakom Siri och meddelar även ett antal ändringar.

”För det första kommer vi inte längre att spara ljudinspelningar från interaktioner med Siri. Vi kommer att fortsätta använda datorgenererade transkriberingar för att hjälpa Siri att bli bättre”.

Användare kommer framöver själv att kunna välja om de vill dela med sig av ljud.

”För det tredje kommer endast Apples medarbetare att få lyssna på ljudprover av interaktioner med Siri från användare som väljer att delta”, skriver Apple.

Samtidigt rapporterar The Guardian att hundratals personer runt om i Europa, som arbetat med Apples inspelningar, nu fått kalla handen. De ska ha slutat jobba, med fortsatt lön, i början av månaden och under förra veckan meddelats att de inte får komma tillbaka till jobbet. 

Läs fler artiklar
LÄS MER