Skolplattformen drabbad av ny läcka – upptäcktes i helgen

Skolplattformen

Foto: Istockphoto.com

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Under helgen upptäcktes en ny personuppgiftsincident på Skolplattformen.

Den stora plattformen för alla för- och grundskolor har drabbats av två incidenter på kort tid som båda har anmälts till Datainspektionen. Nu ska Stockholms stad göra extra säkerhetstester på plattformen för att komma till rätta med problemen.

Det meddelar staden i ett pressmeddelande.

Förra veckan tvingades Stockholms stad stänga ned delar av Skolplattformen . Detta efter att det uppdagats att det gick att komma åt personuppgifter om alla lärare, liksom omdömen om elever, genom att vara inloggad på plattformen.

Nu visar det sig att plattformen anmält ytterligare en incident till Datainspektionen under helgen. Enligt pressmeddelandet rör det sig om att det i inloggat läge också gick att söka fram personuppgifter på vårdnadshavare från skolplattformens startsida. 

“Under kort tid har Stockholms stad uppmärksammats på och hanterat två personuppgiftsincidenter kopplade till skolplattformen. Det är allvarligt och med anledning av det inträffade kommer staden att göra nya säkerhetstester av samtliga delar i skolplattformen”, säger Johanna Engman, it-direktör i Stockholms stad i pressmeddelandet, och forsätter:

“Vi är inte nöjda förrän skolorna har ett fungerande och säkert it-stöd, det är vår högsta prioritet.”

Problemet ska nu vara åtgärdat och händelsen har anmälts till Datainspektionen.

Läs mer